Podpora vladi pada iz meseca v mesec. Foto: MMC RTV SLO
Podpora vladi pada iz meseca v mesec. Foto: MMC RTV SLO
Vox populi: Podpora vladi vztrajno pada

Najbolj priljubljena stranka v Sloveniji ostaja SDS, ki bi jo volilo 13 odstotkov anketirancev (junija 14,9). Na drugem mestu je SD, ki ga podpira 11,2 odstotka volivcev (junija 11,9). SMC-ju, tokrat bi ga volilo 8,8 odstotka anketirancev (junija 9,8 odstotka), se je močno približala Levica z 8,5 odstotka podpore (junija 7,8 odstotka). Precej pa je narasla podpora Zavezništvu socialno-liberalnih demokratov, ki bi ga volilo 2,2 odstotka anketirancev (junija le 0,5 odstotka).

Med strankami, ki bi se glede na trenutno razpoloženje med volivci uvrstile v DZ, sta še DeSUS s 5,4-odstotno podporo (junija 6,4 odstotka) in NSi, ki je bil izbira 5,2 odstotka anketiranih.

Največji delež med anketiranci predstavljajo neopredeljeni, 23,4 odstotka (junija 26,8 odstotka), in tisti, ki ne bi odšli na volitve s 17,8 odstotka (junija 13,9 odstotka).

Skoraj dve tretjini nezadovoljni z vlado
Delo vlade je kot uspešno ocenilo 30 odstotkov vprašanih (junija 33 odstotkov), kot neuspešno pa sta ocenili skoraj dve tretjini anketirancev, in sicer 64,3 odstotka (junija 62,5 odstotka).

Pahor je najbolj priljubljen politik
Najbolj priljubljen politik v Sloveniji ostaja predsednik republike Borut Pahor, ki mu sledita evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon. Na četrtem mestu je predsednik DZ-ja Milan Brglez, na petem mestu pa prvi mož SD-ja Dejan Židan.

V anketi Vox populi, ki jo za Televizijo Slovenija in časopis Dnevnik pripravlja agencija Ninamedia, je med 11. in 13. julijem sodelovalo 700 anketirancev.

Kako bi bila videti sestava DZ-ja glede na anketo Vox populi, če bi bile volitve julija:

Vox populi: Podpora vladi vztrajno pada