Stavko javnega sektorja 18. aprila podpira dobrih 40 odstotkov vprašanih, dobrih 50 odstotkov ji nasprotuje. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Stavko javnega sektorja 18. aprila podpira dobrih 40 odstotkov vprašanih, dobrih 50 odstotkov ji nasprotuje. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Janez Janša
Premier Janez Janša je po priljubljenosti 11. med slovenskimi politiki. Foto: BoBo

Aprilska javnomnenjska raziskava Vox populi, ki jo je agencija Ninamedia po telefonu opravila med 17. in 19. aprilom na vzorcu 700 vprašanih, je pokazala, da je delo vlade kot uspešno ocenilo 30,4 odstotka, kot neuspešno pa 61,4 odstotka vprašanih. Tako kot vladi je podpora padla tudi večini političnih strank.

Na volitvah bi slavil SDS
Če bi bile volitve to nedeljo, bi za SDS glasovalo 21,8 odstotka anketirancev (marca 23 odstotkov) za Pozitivno Slovenijo in SD pa po 13,9 odstotka. Pozitivna Slovenija bi tako v primerjavi z marcem izgubila skoraj tri odstotne točke, SD pa je imel pretekli mesec 16-odstotno podporo. Podpora je nekoliko zrasla SLS-u, ki je na četrtem mestu s 6,1 odstotka glasov. Sledijo mu Lista Virant (2,7 odstotka), NSi (2,5 odstotka) in DeSUS (dva odstotka). Število tistih, ki ne bi volili, se je s 13,5 odstotka prejšnji mesec povečalo na 20,1 odstotka.

Stavko javnih uslužbencev podpira 42,6 odstotka vprašanih, ne podpira pa je 53,5 odstotka, 40 odstotkov se jih zavzema za referendum o varčevalnih ukrepih. Po mnenju 50,9 odstotka vprašanih bi bilo prav, da o zakonu za uravnoteženje javnih financ dokončno odloči državni zbor, 40,2 odstotka pa jih je prepričanih, da bi o njem morali odločati na referendum.

Noben politik z boljšo oceno
Zadnje merjenje priljubljenosti slovenskih politikov je pokazalo, da niti en politik ni bil ocenjen boljše kot pretekli mesec, kar se je zgodilo prvič. Na prvem mestu še naprej ostaja predsednik republike Danilo Türk, pred predsednikom SD-ja Borutom Pahorjem in evropskim komisarjem Janezom Potočnikom.

Minister za gospodarstvo Radovan Žerjav je z drugega padel na četrto mesto, petouvrščeni ljubljanski župan Zoran Janković pa je prehitel evropskega poslanca Lojzeta Peterleta. Evropski poslanec Jelko Kacin je s sedmega padel na deveto mesto za evropskim poslancem Milanom Zverom in poslancem SD-ja Dejanom Židanom.

Predsednik državnega zbora Gregor Virant je pridobil dve mesti in se je uvrstil pred premierja Janeza Janšo, ki je 11. Na dnu razpredelnice je poslanka Pozitivne Slovenije Melita Župevc in je skupaj s poslancem SDS-a Jožefom Jerovškom zapustila družbo najbolj priljubljenih politikov.