Podpora vladi Marjana Šarca je še vedno visoka. Foto: BoBo
Podpora vladi Marjana Šarca je še vedno visoka. Foto: BoBo

Da je vlada uspešna, meni 60,3 odstotka vprašanih. A kar 35 odstotkov je takih, ki delo vlade ocenjujejo kot neuspešno, kar je za deset odstotkov več kot februarja. Neopredeljenih je ostalo 4,7 odstotka anketirancev.

Sicer pa je tudi ta mesec na prvem mestu LMŠ, ki bi, če bi bile volitve danes, prejel 28 odstotkov glasov. Drugouvrščeni je SDS, zanj bi glasovalo 13,7 odstotka vprašanih. Zelo je poskočila podpora NSi-ju, ki je tokrat tretji, prejel bi 8,2 odstotka glasov. Podoben rezultat ima SD, volilo bi ga 8,1 odstotka anketirancev, Levica je tokrat peta s 6,2-odstotno podporo. Na šestem mestu je DeSUS s 3,1 odstotka, sledijo SNS z 2,4 odstotka, SAB z 1,9 odstotka, SLS z 1,7 odstotka. Zelo nizko podporo ta mesec – le 0,4 odstotka – bi dobil SMC.

V primerjavi s prejšnjim mesecem, ko je imel LMŠ 31,3 odstotka podpore, je ta mesec izgubil nekaj odstotkov, SDS pa je pridobil dve odstotni točki. Daleč najbolj je priljubljenost zrasla NSi-ju, ki mu je s 3,9 odstotka podpore prejšnji mesec podpora zrasla za kar štiri odstotne točke. Vidno pa je padla podpora SMC-ju, ki je imel februarja 2,7 odstotka podpore, zdaj pa je ima manj kot odstotek.

Glede na izraženo podporo posameznim strankam v marčevski anketi bi LMŠ zasedel 37 sedežev v parlamentu, SDS 18, Nova Slovenija bi imela 11 poslancev, SD deset, poslanci Levice bi zasedli osem sedežev, DeSUS štiri, enako kot prejšnji mesec. SNS, SAB, SLS in SMC se ne bi uvrstili v parlament.

Politiki so v večini primerov dobili slabše ocene kot februarja. Na vrhu ostaja predsednik vlade Marjan Šarec, drugi je predsednik države Borut Pahor, tretja Tanja Fajon, četrta Violeta Bulc. Vsi z manjšo podporo, višjo ima le Ljudmila Novak, ki je na petem mestu. Sledijo Zoran Janković, Dejan Židan, Milan Brglez, Igor Šoltes in na desetem mestu Matej Tonin. Novinca na lestvici Matjaž Han in Jernej Pikalo sta ohranila podporo iz prejšnjega meseca. Najbolj pa jo je izgubil Miro Cerar, ki z Anžetom Logarjem zapušča lestvico. Zamenjala ju bosta Janez Janša in Eva Irgl.

Raziskavo Vox populi za časopis Dnevnik in RTV Slovenija izvaja agencija Ninamedia. Med 12. in 14. marcem 2019 so opravili telefonsko javnomnenjsko raziskavo po metodi CATI. Anketiranih je bilo 700 ljudi.

Vlada z visoko podporo, naskok NSI-ja