To nedeljo bi na volitvah zmagal SDS, drugo mesto pa bi zasedla stranka SD. Foto: BoBo
To nedeljo bi na volitvah zmagal SDS, drugo mesto pa bi zasedla stranka SD. Foto: BoBo

Vlada je dobila boljšo oceno, število tistih, ki ne bi šli na volitve, se je zmanjšalo, stranki z največ podpore sta SDS in SD, kaže septembrska raziskava javnega mnenja Vox populi.

Po mesecu dni spet javnomnenjska raziskava Vox populi, ki jo za Televizijo Slovenija in časopis Dnevnik pripravlja agencija Ninamedia. Tokrat so 700 ljudi anketirali med 12. in 14. septembrom.

V septembrski anketi je delo vlade kot uspešno ocenilo 39,1 odstotka vprašanih (avgusta 33,5 odstotka), kot neuspešno pa 55,7 odstotka (avgusta 61,2 odstotka). Neopredeljenih je 5,2 odstotka.

SDS ostaja v vrhu strankarske lestvice. Če bi bile parlamentarne volitve danes, bi jo po anketi volilo 14,2 odstotka vprašanih, kar je 0,7 odstotne točke več kot prejšnji mesec. Sledita ji SD z 13-odstotno in SMC z 10,1-odstotno podporo. Avgusta je podpora SD znašala 11,5 odstotka, SMC pa je pretekli mesec podpiralo 10,2 odstotka vprašanih.

Na lestvici jim sledita Levica s 6,3-odstotno podporo (avgusta 7,2 odstotka), in NSi s 5,5-odstotno podporo, kar je slabo odstotno točko manj kot mesec poprej. Podpora je padla tudi stranki DeSUS, ki bi jo po septembrski anketi volilo 4,5 odstotka vprašanih, avgusta pa 5,1 odstotka. Stranko SLS bi volilo 0,9 odstotka vprašanih, Zavezništvo pa 0,5 odstotka.

Najbolj priljubljen politik v državi je bil tudi septembra predsednik republike Borut Pahor, sledita mu evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon, vsi trije pa so glede na mesec predtem dobili nekoliko boljšo oceno.

Več v prispevku Sekuja Condeja v Dnevniku TV Slovenija.

SDS in SD imata največ podpornikov
SDS in SD imata največ podpornikov