SDS bi zasedel 21, SMC 18, Združena levica 17, SD 13, DeSUS 8, Nova Slovenija 7 in SLS 4 sedeže. Foto: RTV SLO
SDS bi zasedel 21, SMC 18, Združena levica 17, SD 13, DeSUS 8, Nova Slovenija 7 in SLS 4 sedeže. Foto: RTV SLO
false
Vlado podpira manj kot 30 odstotkov vprašanih. Foto: MMC RTV SLO
false
Violeta Bulc je na prvem mestu prehitela Boruta Pahorja. Foto: MMC RTV SLO

Anketo Vox populi je za Televizijo Slovenija in časnik Dnevnik pripravila agencija Ninamedia. Od 8. do 10. junija je vprašala o podpori vladi in strank ter priljubljenosti politikov 700 ljudi.

In kako sta karte premešali polemika glede prodaje Telekoma in maturantska parada? Podpora vladi se junija ni bistveno spremenila, tudi vrstni red strank ostaja podoben, kot je bil maja, še največ sta pridobili Združena levica in Nova Slovenija, izgubil pa SD. Kar nekaj premikov pa je na junijski lestvici priljubljenosti politikov - na čelo se je znova prebila evropska komisarka Violeta Bulc, prehitela je predsednika Boruta Pahorja.

Rezultate ankete je predstavil voditelj Dnevnika Seku Conde, ki je povedal, da vladno delo ocenjuje za uspešno manj kot 30 odstotkov vprašanih, po mnenju kar 65,6 odstotka vprašanih je delo vlade Mira Cerarja neuspešno. Prejšnji mesec so bili izsledki ankete pri tem vprašanju tako rekoč enaki.

SDS znova na vrhu
Pri podpori strankam je ta mesec na prvem mestu vnovič Slovenska demokratska stranka - podpira jo več kot 13 odstotkov vprašanih, sledi ji Stranka modernega centra s slabimi 12 odstotki. Na tretjem mestu se je usidrala Združena levica s skoraj 11-odstotno podporo. In medtem ko se je podpora prvim trem strankam v zadnjem mesecu nekoliko povečala - še najbolj Združeni levici, se je Socialnim demokratom, na četrtem mestu, znižala - na 8,5-odstotno.

Nekoliko se je dvignila podpora DeSUS-u - na 5 odstotkov -, precej bolj pa Novi Sloveniji, ki je že skoraj dohitela DeSUS. SLS zdaj podpira dobra 2 odstotka vprašanih, delež neopredeljenih volivcev se je že znižal.

SDS bi tako zasedel 21 sedežev, SMC 18, Združena levica 17, SD 13, DeSUS 8, Nova Slovenija 7, v parlamentu bi bil tudi SLS s štirimi sedeži, je naštel voditelj Conde.

Violeta Bulc prehitela Pahorja
Junija je evropska komisarka Violeta Bulc prehitela predsednika države Boruta Pahorja - ta je ocenjen opazno slabše kot maja. SD-jeva evropska poslanka Tanja Fajon ostaja trdno na tretjem mestu z nekoliko višjo oceno kot prejšnji mesec, četrti je še vedno predsednik vlade Miro Cerar, a z nekaj slabšo oceno. Peti je Dejan Židan; prehítel je Dušana Mramorja.

Največji skok na lestvici je opaziti pri Anji Kopač Mrak, saj je pridobila tri mesta in je zdaj sedma, sledijo Karl Erjavec, Ljudmila Novak, Luka Mesec, Milan Brglez, ki je zdrsnil za dve mesti. Precej slabše kot pretekli mesec je ocenjen Lojze Peterle, a je ostal na 12. mestu.

V spodnjem delu lestvice ni večjih premikov. Violeti Tomič in Mateju Toninu sledijo Igor Šoltes, Zoran Janković, Matjaž Han in Jani Möderndorfer. Za Jankom Vebrom je na zadnjem še varnem, dvajsetem mestu Franc Bogovič, z lestvice priljubljenosti pa se poslavljata Vinko Gorenak in Matej Arčon.