Odstotek tistih, ki na volišča ne bi šli, je padel. Foto: BoBo
Odstotek tistih, ki na volišča ne bi šli, je padel. Foto: BoBo
Vox populi: najslabša ocena vlade letos

Marčevsko raziskavo Vox populi je na vzorcu 700 ljudi za TV Slovenija med 14. in 16. marcem pripravila agencija Ninamedia. Vlada Mira Cerarja si je ta mesec prislužila najslabšo oceno letos. Stranka modernega centra pa bi na volitvah, če bi potekale danes, doživela hud udarec.

Delo vlade
Da vlada dela uspešno, meni skoraj 36 odstotkov vprašanih, medtem ko dobrih 62 odstotkov vprašanih ocenjuje nasprotno. S tem si je vlada prislužila najslabšo oceno v letošnjih treh mesecih, poroča TV Slovenija.

2017JanuarFebruarMarec
Uspešno40 %40 %36 %
Neuspešno52 %55 %62 %

Hipotetične volitve v DZ
Razplet parlamentarnih volitev, če bi potekale danes, bi bil takšen. Na prvem mestu je SDS, ki ga podpira 14 odstotkov vprašanih. Na drugem mestu je SD z 10,8 odstotka podpore, za njim DeSUS s 6,5 odstotka. Sledijo SMC (6,3 %), ZL (5,8 %) in NSi (5 %). Odstotek tistih, ki ne vedo, koga bi volili, je ta mesec nekoliko padel, povečal pa se je odstotek tistih, ki sploh ne bi odšli na volišča.
Kako bi si stranke razdelile sedeže v DZ-ju:

2017JanuarFebruarMarec
SDS222225
SD181620
DeSUS7912
SMC181711
ZL121011
NSi11109
SLS040

Priljubljenost politikov
Vsi razen enega so bili marca ocenjeni slabše. Na vrhu lestvice kot najbolj priljubljen politik v državi ostaja Borut Pahor. Sledita mu Violeta Bulc in Tanja Fajon. Dejan Židan ostaja četrti. Ljudmila Novak je kljub slabši oceni kot pretekli mesec pridobila štiri mesta in je šesta, pred Zoranom Jankovićem, ki se je tudi povzpel za eno mesto. Veliki padec na razpredelnici je doletel Mira Cerarja in Gorana Klemenčiča, ki sta izgubila po tri mesta in sta končala v sredini razpredelnice. Edini politik, ki je bil marca ocenjen bolje kot februarja, je Bojan Dobovšek, pridobil je pet mest in je dvanajsti. V drugi polovici lestvice večjih pretresov ni. Čisto pri dnu sta končala Jože Tanko in Franc Bogovič. Janez Janša in Jožef Horvat pa družbo najbolj priljubljenih politikov zapuščata.

Vox populi: najslabša ocena vlade letos