Foto: Daniel Novakovič/STA
Foto: Daniel Novakovič/STA

Posneto poniževanje in nasilje nad dekleti ter pogojevanje takšnega vedenja z mladostjo so skrb vzbujajoča, saj to legitimira nasilje nad ženskami, opozarjajo. Do tega družba ne sme imeti nobene tolerance, so zapisali in opozorili na poročanje medijev o dveh primerih domnevnih skupinskih posilstev, ko naj bi žrtve, vsaj v enem primeru naj bi šlo za dekle, mlajše od 15 let, trpinčili, poniževali, vse skupaj pa tudi posneli in delili prek spleta. A do obsodbe ni prišlo.

V primeru, ki se je na prvi stopnji končal lani, o katerem je pretekli teden poročal Dnevnik, je tožilstvo ključen očitek umaknilo samo, po neuradnih informacijah zaradi izvedenskega mnenja.

V enem primeru naj bi bilo ravnanje po mnenju sodnika pogojeno tudi z mladostjo vpletenih in hormonskim neravnovesjem, ki pritiče mladim, je v odzivu poročanje medijev povzela koordinatorica Levice Asta Vrečko.

"Takšen diskurz je skrb vzbujajoč, saj legitimira nasilje in zlorabe nad ženskami in dekleti, ter neprimeren v kontekstu kakršnega koli nasilja, izživljanja in trpinčenja. V teh dneh, ko zaznamujemo dneve proti nasilju nad ženskami in dekleti, deklicam in ženskam daje to brez dvoma napačno sporočilo," je zapisala Vrečko, sicer ministrica za kulturo.

Opozorila je še, da do nasilja in zlorab družba ne sme imeti tolerance, in se zahvalila "hrabrim dekletom in ženskam, da prijavljate nasilje in se borite za pravico". "Ste zgled moči in poguma," je poudarila. Kot je ob tem pozvala, je treba vse zlorabe prijaviti, vse žrtve, posebej najšibkejše, pa kar najbolj zaščititi.