Kot pravi nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič, je ustavno sodišče s tem, ko je zadržalo del novele zakona o RTV Slovenija, a obenem dovolilo konstituiranje novega sveta zavoda, ustvarilo pravno negotovost. Foto: Jani Ugrin/RTV Slovenija
Kot pravi nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič, je ustavno sodišče s tem, ko je zadržalo del novele zakona o RTV Slovenija, a obenem dovolilo konstituiranje novega sveta zavoda, ustvarilo pravno negotovost. Foto: Jani Ugrin/RTV Slovenija

Z imenovanjem zadostnega števila članov sveta je namreč obstoječima nadzornemu in programskemu svetu potekel mandat, torej nimata več pravne podlage za obstoj, ugotavljata tako pravnik Ciril Ribičič kot ministrica Asta Vrečko. Ministrstvo sicer išče rešitve za RTV Slovenija, je po današnji seji vlade povedala Vrečko.

Ustavno sodišče se je v ponedeljek odločilo zadržati izvrševanje prvega, drugega, četrtega in petega odstavka 23. člena novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV SLO), ki med drugim določajo postopek sklica prve seje novega sveta RTV SLO. V celoti pa je zadržalo 24. in 25. člen novele, ki med drugim določata, da svet v šestih mesecih po konstituiranju sprejme nov statut, da v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave ter način glasovanja predsednika in vsakega člana uprave.

Nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič. Foto: BoBo
Nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič. Foto: BoBo

Ustavno sodišče je s tem, ko je zadržalo del novele zakona o RTV SLO, a obenem dovolilo konstituiranje novega sveta zavoda, ustvarilo pravno negotovost, pravi nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič.

Spomnil je, da so na takšen izid opozorile tri ustavne sodnice v odklonilnih ločenih mnenjih. Poudarile so, da bodo nastale negativne posledice, saj da z zadržanjem dela novele imenovanj v novi svet zavoda niso ustavili.

Zadržan namreč ni bil tisti člen v noveli, po katerem je novi svet zavoda konstituiran, ko je vanj imenovanih devet svetnikov, kar se je zgodilo v sredo. Prav tako ni bil zadržan člen v noveli, ki pravi, da po konstituiranju novega sveta prenehajo opravljati delo programski in nadzorni svet ter nanju vezani odbori.

Ta trenutek ima tako pravno podlago za obstoj samo novi svet zavoda, ki pa nima pravne podlage za dejansko delovanje. Stari programski in nadzorni svet sta s tem ostala brez pravne podlage za svoje delovanje in obstoj.

Sodišče je odločilo, da končno konstituiranje sveta zavoda ni mogoče, kar pa Ribičič ocenjuje za negotovost, saj se ne ve, kaj končno konstituiranje sploh označuje.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: STA/Nebojša Tejić
Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: STA/Nebojša Tejić

Podobno je po današnji seji vlade ugotavljala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki upa, da bo ustavno sodišče čim prej vsebinsko odločilo o ustavnosti zakona.

Obenem je zagotovila, da se na ministrstvu "vsak dan intenzivno ukvarjajo s tem", kako največji medijski servis v državi urediti in ga spraviti na raven, da bo lahko ustrezno deloval. Razmere na RTV Slovenija vsekakor niso dobre, stavka traja, zaposleni nimajo primernih pogojev za delo, na to opozarjajo zaposleni in civilna družba, je poudarila ministrica.

Ministrica za kulturo je izrazila zaposlenim na RTV Slovenija podporo vlade. Foto: BoBo
Ministrica za kulturo je izrazila zaposlenim na RTV Slovenija podporo vlade. Foto: BoBo

Na ministrstvu vztrajajo pri stališču, da so nujne spremembe, da začne servis opravljati svojo nalogo objektivnega obveščanja javnosti. Ravno slabe razmere so bile eden ključnih razlogov, zakaj se je v civilni družbi oblikoval predlog omenjene novele zakona, ki ga je vlada nato še dopolnila in dala v postopek, je spomnila Vrečko, ob tem pa je ponovila, da je v pripravi tudi še en zakonski predlog.

Zaposlenim na RTV Slovenija je ministrica izrazila podporo vlade.

V zadnjih dneh vrsta kadrovskih menjav
Na RTV Slovenija so sicer v teh dneh potekale nekatere kadrovske menjave, saj je po navedbah medijev uredništvo notranje politike kot vršilec dolžnosti prevzel Martin Nahtigal, nekdanji novinar tednika Domovina. Uredništvo zunanje politike pa je kot vršilka dolžnosti prevzela Ksenija Koren, nekdanja predstavnica za odnose z javnostjo v kabinetu predsednika vlade v času druge vlade Janeza Janše. Ob tem na RTV-ju še vedno dela kot urednica dnevnoinformativnih oddaj in dnevna urednica oddaje Odmevi.