Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vladna ekipa premierja Roberta Goloba in koalicijski poslanci bodo v sredo znova zasedali na Brdu pri Kranju, piše novinarka Slovenske tiskovne agencije Lara Draškovič.

Pred 14 dnevi se je razprava na koalicijskem vrhu vrtela okoli zdravstvene reforme, tokrat bodo koalicijski partnerji pozornost namenili nadaljnjim prednostnim nalogam vlade, in sicer najprej reformi plačnega sistema v javnem sektorju in stanovanjski politiki, je v četrtek napovedal premier Golob.

Na dnevnem redu sta še davčna in šolska reforma, ki pa ju bodo po pričakovanjih obravnavali na poznejših zasedanjih koalicije. "S koalicijskimi vrhi bomo vztrajali, dokler vseh reform najprej ne potrdimo v koaliciji," zatrjuje premier. Po njegovih besedah tako nobenih rešitev ne bodo predstavljali vnaprej, saj vztrajajo na tem, da so te najprej koalicijsko usklajene.

Trd oreh prenove plačnega sistema in pogajanja s sindikati javnega sektorja

Sorodna novica Golob ob očitkih opozicije: Plačni sistem ne deluje zaradi parcialnih dogovorov preteklih vlad

Izhodišča reforme plačnega sistema v javnem sektorju nestrpno pričakujejo zlasti sindikati. V zadnjih tednih se namreč vrstijo zahteve vse več skupin javnega sektorja po zvišanju plač in napovedi zaostrovanja sindikalnih dejavnosti. Vladi ob tem očitajo, da problematiko plač rešuje parcialno le pri nekaterih poklicnih skupinah, ki so deležne privilegirane obravnave, medtem ko pri drugih vztraja, da bo nesorazmerja odpravljala v okviru prenove plačnega sistema.

Premier je namreč januarja napovedal izplačilo sodnikom in tožilcem v višini 600 evrov bruto mesečno z začetkom letošnjega leta, vladna stran pa je dan pred napovedano zdravniško stavko na začetku meseca dosegla sporazum z zdravniškim sindikatom Fides. K dvigu plač so za tem pozvali še vojaki, gasilci, policisti in občinski funkcionarji. Zaostrovanje aktivnosti napovedujejo tudi v zdravstveni negi, takojšnja pogajanja o boljšem vrednotenju svojega dela pričakujejo tudi v kulturi.

Vladna stran je ta teden sindikatom javnega sektorja predstavila analizo stanja na področju plačnega sistema v javnem sektorju, pa tudi širši javnofinančni pogled. Vladno pogajalsko skupino pa je pooblastila, da se z reprezentativnimi sindikati dogovori o časovni dinamiki usklajevanja posameznih faz prenove plačnega sistema in odprave nesorazmerij v osnovnih plačah do 30. junija.

To namreč predvideva oktobra lani sklenjen dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023. A v sindikatih opozarjajo, da bi se pogajanja v skladu z dogovorom morala začeti že pred dvema mesecema.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik bo izhodišča za plačno reformo torej najprej predstavila na koalicijskem vrhu. Po do zdaj znanih informacijah se obeta oblikovanje posameznih plačnih stebrov ob skupnih temeljih, med katerimi je ministrica že navedla plačno lestvico in dodatke, kot je dodatek za delovno dobo, ki morajo biti enaki ne glede na to, v katerem stebru se bo zaposleni nahajal. Predlog je tudi, da se med najnižjo in najvišjo plačo vzpostavi razmerje ena proti sedem.

Do koalicijsko usklajenih izhodišč se bo morala nato opredeliti še vlada, za tem pa bo vladna pogajalska skupina z izhodišči seznanila reprezentativne sindikate javnega sektorja.

Visoko na lestvici vladnih prednostnih nalog tudi stanovanjska politika

Koalicija bo v sredo po načrtih usklajevala tudi izhodišča stanovanjske politike, ki so jo med prednostnimi nalogami med kampanjo pred državnozborskimi volitvami poudarjali v vrstah vseh treh koalicijskih partneric, še posebej v Levici.

Slednja je z reorganizacijo vlade v tem tednu prevzela tudi vodenje resorja za solidarno prihodnost, v katerega bo med drugim spadalo tudi področje stanovanjske politike.

V koalicijsko pogodbo so v Gibanju Svoboda, SD-ju in Levici med prednostne naloge zapisali takojšnjo pripravo kriznega načrta reševanja stanovanjske krize za gradnjo in obnovo javnih najemnih stanovanj ter zagotovitev 20.000 javnih najemnih stanovanj do leta 2030.

Med načrte so zapisali tudi sprejetje regulatorne podlage, ki bo omogočila gradnjo stanovanj prek stanovanjskih zadrug, pa tudi vzpostavitev ustrezne garancijske sheme, povratnih in nepovratnih sredstev za stanovanjske zadruge. Za zagotovitev varnega najema in s ciljem spodbujanja oddajanja stanovanj za nedoločen čas pa so napovedali spremembo področne zakonodaje.

Podpis aneksa h koalicijski pogodbi?

Premier Golob je že pred prejšnjim koalicijskim vrhom, namenjenim reformi zdravstvenega sistema, napovedal aneks h koalicijski pogodbi, ki bi ga podpisali tako vsi ministri kot tudi vsi koalicijski poslanci. V vrstah koalicijskih partneric je bilo takrat čutiti nekaj zadržanosti predvsem zato, ker partnerji z vsebino aneksa še niso bili seznanjeni.

A se je koalicijski vrh na zasedanju pred 14 dnevi najprej dogovoril o podpisu zaveze za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme, ki so jo koalicijski poslanci v tem tednu tudi že podpisali.

Oblikovanje aneksa pa naj bi sledilo, ko bo koalicijski trojček začrtal izhodišča in časovnico za vse načrtovane reforme. Vsebino aneksa bodo pretresali tudi na organih treh koalicijskih strank koalicije.