Med sindikati je po zvišanju plač v zdravstvu, dogovoru s pomočnicami vzgojiteljic in prejšnji teden še dodatku sodnikom in drugim pravosodnim fukncionarjem zavrelo. Zahteve po zvišanju plač se kar vrstijo, prav tako napovedi stavk. Foto: MMC RTV SLO
Med sindikati je po zvišanju plač v zdravstvu, dogovoru s pomočnicami vzgojiteljic in prejšnji teden še dodatku sodnikom in drugim pravosodnim fukncionarjem zavrelo. Zahteve po zvišanju plač se kar vrstijo, prav tako napovedi stavk. Foto: MMC RTV SLO

Ministrica za javno upravo je na novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi projektov ministrstva, odgovarjala tudi na vprašanja, povezana s plačami v javnem sektorju. O podrobnostih plačne reforme še ni želela govoriti, v sredo bodo namreč izhodišča predstavili na koalicijskem vrhu, jih dokončno uskladili, nato pa na vladi sprejeli. Takoj zatem bodo sklicali pogajanja s sindikati javnega sektorja. "Ponedeljkova pogajanja bodo tradicionalno namenjena vsem predstavnikom reprezentativnih sindikatov. Preostali dnevi v tednu bodo potem namenjeni področnim pogajanjem, kjer se bomo o posameznih elementih dela pogajali v ožjih skupinah, kjer je in kakor je smiselno," je napovedala.

Napovedi stavk in zahteve po višjih plačah se kar vrstijo

- Poklicni gasilci za 16. februar napovedujejo protestni shod pred vlado, če ta ne bo spoštovala dogovora in njihovih plač dvignila za obljubljenih osem plačnih razredov.
- Sindikat carinikov zahteva zvišanje plač za 5 plačnih razredov, stavko je napovedal za 13. februar
- Občinski redarji zahtevajo ureditev dodatka za stalnost in višjo osnovno plačo, sicer bodo sindikalne dejavnosti zaostrili, tudi do stavke.
- Sindikat policistov Slovenije od vlade zahteva dvig osnovnih plač vseh zaposlenih v policiji in ministrstvu za notranje zadeve za najmanj štiri plačne razrede.
- Sindikat delavcev v zdravstveni negi bo v četrtek odločal o stopnjevanju sindikalnih dejavnosti, saj so lani v celoti izpadli iz plačnega dogovora za zdravstvo.
- Sindikata Sviz in Glosa opozarjata na zaostajanje plač zaposlenih v kulturnem sektorju ter posledično vse večje pomanjkanje kadra v javnih kulturnih zavodih.

Finančni učinki vsega, kar so se doslej dogovorili, po njenih besedah ostajajo znotraj okvira, ki so ga jasno napovedali že lani jeseni ob pogajanjih s sindikati javnega sektorja. Kot je spomnila, so takrat rekli, da lahko za plače v javnem sektorju v letošnjem in prihodnjem letu namenijo stoodstotno vrednost inflacije, ki bo ugotovljena za lani. "To je 611 milijonov evrov in vse, kar smo v tem trenutku dogovorili, je v okviru teh 611 milijonov. Niti evra nismo šli preko napovedanega," je zagotovila ministrica.

Poudarila je tudi, da vse, kar so se dogovorili s posameznimi sindikati, izhaja iz realizacije v preteklosti sklenjenih dogovorov in zakonske materije, k čemur so se zavezali tudi z dogovorom oktobra lani. Zato ne razume "teh pritiskov, kjer prav sindikati, ki so podpisali ta dogovor, danes vztrajajo na tem, da vlada parcialno posega" oz. določene skupine v javnem sektorju obravnava drugače kot vse druge.

Sorodna novica Župani mestnih občin vlado pozivajo, naj država pokrije višje plače pomočnic vzgojiteljic

Sodniški dodatek "na neki način odpravlja neustavno stanje"

Izjema so sodniki, ki bodo dobili dodatnih 600 evrov bruto mesečno, a tu gre po besedah ministrice za interventni ukrep do plačne reforme, s katerim na neki način odpravljajo neustavno stanje. Kot je pojasnila, sodniki niso v enakem položaju kot javni uslužbenci, saj jim ustava kot funkcionarjem zagotavlja finančno avtonomijo. Pri tem je opozorila, da so plače v sodstvu realno padle; v času, ko je bilo povprečje rasti plač v javnem sektorju približno 13 odstotkov, je bil padec plač v sodstvu petodstoten, v tožilstvu pa nekaj čez desetodstoten, je navedla. Pravna podlaga za izplačilo omenjenega dodatka sodnikom je po njenih besedah v medresorskem usklajevanju.

Sorodna novica Ali bodo stavkali tudi občinski redarji, ki prav tako želijo dvig plače?

Po njenih navedbah je bila od leta 2015 do leta 2022 rast plač pri določenih poklicnih skupinah tudi do 50-odstotna, pri nekaterih pa so bili dvigi mnogo nižji. Pritisk sindikatov tako, kot je dejala, razume tudi na neki način kot ohranjanje njihovih pozicij in statusa quo. "Sindikati, ki so najglasnejši v teh svojih zahtevah, so v preteklosti tudi največ pridobili," je menila ministrica.

Gasilci, ki so bili v preteklih dneh med tistimi, ki so izrazili zahtevo po dvigu plač, so po njenih navedbah od leta 2015 do leta 2022 pridobili za 26 odstotkov višje plače. Kar zadeva problematiko minimalne plače, pa tega izziva po njenih besedah ni mogoče reševati drugače kot z novo plačno lestvico. Gasilcem pa sporoča, da je ta problem mogoče reševati z reformo, in ne s cesto.

Novo plačno lestvico bi vezali na količnik povprečne plače v zasebnem sektorju

Predlagajo, da bi novo plačno lestvico vezali na določen delež, količnik povprečne plače v zasebnem sektorju, s čimer bi se po navedbah ministrice izognili tako pasti minimalne plače kot inflacije, saj bi se lestvica na ta način sama po sebi uskladila. Če ne želimo imeti uravnilovke, bo treba neka razmerje vzpostaviti, in njihov predlog je, da je med minimalno in maksimalno plačo razmerje ena proti sedem, kar je eno najnižjih razmerij v okviru EU-ja, je še pojasnila.

Sorodna novica Župani mestnih občin vlado pozivajo, naj država pokrije višje plače pomočnic vzgojiteljic

Ajanović Hovnik je opozorila, da imamo v javnem sektorju avtonomno rast plač, kar pomeni, da se masa za plače ves čas povečuje. Nova plačna lestvica bo po njenih napovedih, tudi brez upoštevanja odpravljanja nesorazmerij, nekaj stala že zaradi spodnje tretjine plačne lestvice, a pričakujejo, da bo v nadaljevanju tudi zajezila nadaljnjo rast. Pri tem je ministrica omenila izračune, da se v četrtem letu taka reforma lahko samo po sebi poplača.

Pričakovanje občin, da država poravna razliko, "neutemeljeno"

Ministrica je komentirala še zahteve občin, da jim država vsaj delno pokrije dvige plač pomočnic vzgojiteljic. Poudarila je, da so pred nekaj meseci sprejeli najvišjo povprečnino doslej, določeno pri 700 evrih. "Tako visoka povprečnina je bila dogovorjena tudi zaradi dvigov stroškov dela, ki izhajajo iz občinskih proračunov," je dodala ministrica. Zato po njenih besedah v tem trenutku menijo, da je takšno pričakovanje občin neutemeljeno.