Kot je povedal vrhniški župan Stojan Jakin, so se vsi svetniki strinjali s sklepom, ki obsoja lažne informacije in sovražni govor o beguncih in samem centru. Foto: BoBo
Kot je povedal vrhniški župan Stojan Jakin, so se vsi svetniki strinjali s sklepom, ki obsoja lažne informacije in sovražni govor o beguncih in samem centru. Foto: BoBo

ih prebivalcev in omejitev števila ljudi, ki jih bodo tam nastanili.

Kot je v Odmevih poročala Barbara Renčof, so vrhniški svetniki sprejeli več sklepov, so se pa umirili nekateri strahovi. "Dejansko dokaj neposrečena lokacija našega begunskega centra je pripeljala do današnje izredne seje občinskega sveta, kjer smo od vlade zahtevali, da upošteva predvsem varnost Vrhničanov," je dejal vrhniški župan Stojan Jakin. Od vlade zahtevajo, da je v centru največ 150 prebežnikov, to je po županovih besedah številka, ki je še obvladljiva. Trenutno je v vrhniškem centru 135 ljudi.

"Zahtevali smo določene varnostne ukrepe, kot je varovanje šole in vrtca, zahtevali smo tudi pojačanje ograje in da je vstop oz. izstop iz centra pod nadzorom." Kot je še pojasnil župan, so se v zadnjem času širile različne neresnične informacije, ki so prispevale, da je bilo nelagodno stanje med občani še močnejše. Vsi svetniki, ki prihajajo iz devetih strank in list, so se strinjali s sklepom, "da najostreje obsojajo lažne informacije in sovražni govor, ki se širi o beguncih in o tem begunskem centru".

Kot je še poročala Barbara Renčof, so se v Logatcu dogovorili vse potrebno, tako da bodo konec tedna ali v ponedeljek tam namestili prve tri družine prosilcev za azil.

Lenartčani: Črni les ni primeren za center za tujce
V Lenartu pa prebivalci tudi po pogovoru z državnim sekretarjem na notranjem ministrstvu Boštjanom Šeficem in predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom vztrajajo, da lokacija nekdanjega hotela Črni les ni primerna za ureditev enote centra za tujce. Nadaljnjih pogovorov ne zavračajo, a končno odločitev bo o tem sprejel občinski svet, je za Radio Slovenija poročala Katarina Klep Černejšek.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Zaradi prebežnikov izredna seja na Vrhniki
Zaradi prebežnikov izredna seja na Vrhniki