Poziv k shodu proti nastanitvi prebežnikov v vrhniški begunski center. Foto: Barbara Renčof
Poziv k shodu proti nastanitvi prebežnikov v vrhniški begunski center. Foto: Barbara Renčof
false
Samotorčanova meni, da center zraven vrtca ni primerna lokacija. Foto: Barbara Renčof
false
Darja Guzelj meni, da se napihovanje zgodb vznemirljivo razvija. Foto: Barbara Renčof
false
Center za nastanitev prebežnikov na Vrhniki. Foto: Barbara Renčof

V nekdanji vojašnici na Vrhniki so pred tednom dni nastanili 130 članov begunskih družin, ki jih je Avstrija zavrnila. Prebivalci so zaskrbljeni, rojevajo pa se tudi zgodbe, ki se napihnejo do skrb vzbujajočih razsežnosti.

Županu Stojanu Jakinu starši otrok tako že grozijo, da bodo zahtevali njegov odstop, če ne bo dosegel pri vladi, da se nastanitveni center takoj ne zapre. Pred vrtcem na Vrhniki, ki meji neposredno na begunski nastanitveni center, tako ves čas stojita varnostnika, med vrtcem in šolo pa je tudi stalna policijska patrulja.

Starši, ki imajo otroke v tej enoti vrtca, so redkobesedni, a pravijo, da jih skrbi. Mamica Teja Jesenko nam je dejala: "Po eni strani razumem begunce, da so v stiski in da jih nekam morajo nastaniti, po drugi strani pa sem mama in me skrbi za varnost otroka."

Ravnateljica Vrtca Vrhnika Marta Samotorčan pa pravi: "Begunski center v neposredni bližini vrtca ni primerna lokacija. Obrnili smo se na občino in povedali svoje dileme in strahove. Upamo, da se bodo begunci preselili na kakšno primernejšo lokacijo. Trenutno moram reči, da je zaskrbljenost staršev pa tudi zaposlenih zelo velika, vendarle pa moram povedati, da smo poskrbeli za dodatno varnost otrok in da se ni zgodilo še čisto nič takšnega, kar bi ogrožalo varnost otrok. Strah in panika sta prisotna in to hromi delo v vrtcu. Poskrbeli smo za dodatno varnost, pred vrtcem imamo ves čas dva varnostnika, poostren je policijski nadzor na poteh okoli vrtca."

Skrb vzbujajoče razsežnosti napihovanja zgodb
Dva varnostnika sta že ves teden tudi pred osnovno šolo Antona Martina Slomška, prav tako policijska patrulja. Ravnateljica šole Darja Guzelj pa ob tem opozarja na nepotrebno paniko in strah, ki se širi med starši.

Napihovanje dogodkov je že prav skrb vzbujajoče, pravi, in pove primer: "Begunci, ki so nastanjeni v centru v naši bližini, se lahko prosto gibljejo po Vrhniki, in v ponedeljek je pred šolo prišla begunska deklica in nekaj vprašala ter šla naprej. V samo nekaj dneh so ta nepomembni dogodek napihnili v neverjetne razsežnosti. Posledično imamo zdaj zgodbo, da je po šoli hodila cela skupina beguncev, ki naj bi tukaj celo prespala. Vse to ni res in je že prav strah vzbujajoče."

Učenci po drugi strani pravijo, da se beguncev ne bojijo in da so ljudje tako kot mi. Petošolec Blaž pravi, da begunci niso slabi in da bi imel tudi prijatelja, ki izhaja iz druge kulture in je begunec. Vsi odrasli na Vrhniki niso istega mnenja kot Blaž. Od vlade in občine zahtevajo, da se begunski nastanitveni center zapre. Nekateri starši, ki imajo otroke v tej enoti vrtca, že grozijo z izpisom otroka, a tega ni storil še nihče. Po Vrhniki pa so razobesili letake, na katerih pozivajo na protestni shod, ki bo danes popoldne ob 16. uri pred vrhniško občino.

Na Vrhniki panika zaradi beguncev
Na Vrhniki panika zaradi beguncev