Simon Vrhunec je že bil pomočnik strokovnega direktorja UKC Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
Simon Vrhunec je že bil pomočnik strokovnega direktorja UKC Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
UKC ima novo vodstvo

Vrhunec je ob primopredaji dejal, da bo potreboval nekaj časa, da preuči tako velik sistem, kot je Univerzitetni klinični center Ljubljana, zato tudi konkreteje o prvih korakih vodenja ni želel govoriti, napovedal je le skrajšanje čakalnih dob. Svet UKC-ja je sicer že spomladi dosedanji generalni direktorici Miklavčičevi predal seznam petih točk, ki naj bi jih vključila v načrt zavoda. Ena izmed teh točk je tudi reorganizacija oziroma decentralizacija zavoda. Prav te točke pa bo Vrhunec vključil v svojo strategijo razvoja zavoda.

UKC Ljubljana je po obsegu storitev ena največjih bolnišnic tudi v evropskem merilu. Ambulatno je pregledanih 700.000 pacientov letno, na bolniške postelje pa leže okoli 100.000 ljudi vsako leto.

Vrhunec sicer izkušnje z vodenjem kliničnega centra že ima - bil je namreč pomočnik strokovnega direktorja. Izkušnje ima tudi z vodenjem ljubljanske enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje, bil pa je tudi sekretar na ministrstvu za zdravje.

Miklavčičeva zadovoljna
Čeprav je še toliko stvari treba postoriti, je Miklavčičeva od odhodu izrazila zadovoljstvo, da je lahko vodila največjo zdravstevno ustanovo. Dejala je, da odhaja zadovoljna, čeprav ni vse narejeno, proces izboljšav, tako ugotavlja Miklavčičeva, se namreč nikoli ne konča. Spomnila je, da je ob prihodu pričakovala težave in neurejenost v zavodu, vendar jo je presenetila tolikšna razsežnost.

Finančno stanje je označila kot dobro in spomnila, da zavod konec julija ni imel nobenih neporavnanih zapadlih obveznosti, prvo polovico leta pa je celo sklenil s pozitivnim poslovnim rezultatom. Zdaj se bodo v UKC-ju morali potruditi, da do konca leta pridejo s 420 milijoni evrov, izgube pa ne smejo imeti.

UKC ima novo vodstvo