Vurs poziva tudi slovenske veterinarje, naj skrbnike tako domačih ljubljenčkov kot rejnih živali opozarjajo na ustrezne bivalne razmere živali. Foto: EPA
Vurs poziva tudi slovenske veterinarje, naj skrbnike tako domačih ljubljenčkov kot rejnih živali opozarjajo na ustrezne bivalne razmere živali. Foto: EPA

Generalna direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič poudarja, da morajo skrbniki živali v vročih dneh posebno pozornost nameniti zagotavljanju zadostne količine pitne vode, ustreznemu zračenju prostorov in omogočanju zadrževanja v senci, še posebej za pse na verigah. Poleg tega morajo skrbniki živali zaščiti živali med prevozom. "Nikoli ne smemo psa v vročini pustiti zaprtega v avtomobilu," opozarja Čadonič Špelič.

Če za žival ne skrbite, vas čaka globa
Skrbniki živali morajo biti poučeni tudi o najpogostejših znakih vročinskega udara in pravilnem ravnanju z živaljo v takem primeru. Za zdravljenje živali je pristojen veterinar, a prvo pomoč lahko ponudi tudi lastnik, in sicer tako, da žival premesti v hladnejši prostor, ji daje hladno pitno vodo in pokliče veterinarja.

"Opustitev dejanj, ki zagotavljajo blaginjo živali, je po zakonu o varstvu živali prekršek, ki se kaznuje z globo od 200 do 400 evrov. Če je opustitev teh dejanj storjena naklepno in ima za posledico hujšo poškodbo ali dlje časa trajajoče ali ponavljajoče se trpljenje ali škodi zdravju živali, se šteje, da gre za mučenje živali, ki se kaznuje po kazenskem zakoniku. Za takšno dejanje je predvidena denarna kazen ali zapor do enega leta," poudarjajo na Vursu.

Živali tudi odvzamejo
Lani je Vurs na področju varstva živali opravil skupaj 12.045 pregledov (11.473 območni uradi, 347 mobilna enota in 225 pošiljk Mejne veterinarske postaje). Izrečenih je bilo 691 glob, podanih 15 prijav zaradi suma mučenja živali in izdanih 608 ureditvenih odločb. Odvzetih je bilo 368 živali.

Do 30. junija letos so območni uradi Vursa opravili 6.837 pregledov, uvedli 250 prekrškovnih postopkov in podali tri ovadbe zaradi suma mučenja živali. Odvzete so bile 103 živali. Vurs je v prvem polletju prejel tudi 645 prijav občanov glede zaščite živali.