Predsednik MSI-ja je prepričan, da bodo zakon, ki ga pripravljajo, podprli politiki in študentje. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Predsednik MSI-ja je prepričan, da bodo zakon, ki ga pripravljajo, podprli politiki in študentje. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

V MSi-ju so zaskrbljeni nad zadnjimi dogodki, ko naj bi novi direktor študentske organizacije v Ljubljani želel imeti 5800 evrov mesečne plače, podobne plače naj bi imeli tudi nekateri drugi visoki študentski funkcionarji. V podmladku NSI-ja se jim to ne zdi sprejemljivo, zato predlagajo spremembo zakona.

Po besedah predsednika MSi-ja Jerneja Vrtovca so cilji zakona: odprava obveznega članstva v Študentski organizaciji Slovenije, narediti študentsko organiziranje bolj učinkovito in do študentov prijazno, prav tako pa želijo odpraviti prakso študentskih organizacij, ki so kupovale drage nepremičnine, premičnine, njihovi funkcionarji pa so si izplačevali visoke mesečne plače.

"Z izplačevanjem visokih plač iz proračuna študentskih organizacij so študentski funkcionarji tajkunizirali te organizacije in tudi te anomalije želimo z novim zakonom odpraviti," je poudaril Vrtovec.

"Članstvo v ŠOS-u naj bo prostovoljno"
Po veljavni zakonodaji postane študent ob vpisu na fakulteto tudi član ŠOS-a, kar je po mnenju MSi-ja v nasprotju z 42. členom ustave. Predlagajo, da bi se vsak študent sam odločil, ali želi biti član organizacije ali ne, ob tem pa bi študentsko organizacijo financirali samo člani organizacije.

Študentske organizacije bi še vedno dobivale 4,5 odstotka koncesijske dajatve iz študentskega dela, vendar samo od svojih članov. Ostali študentje pa bodo s koncesijsko dajatvijo financirali javni sklad za razvoj kadrov in štipendij. Po njihovih ocenah bi na ta način pridobili okoli 14 milijonov evrov, namenjenih za štipendije.

"Študentske organizacije se bodo morale potruditi, če bodo želele pridobiti člane in z njimi povezan denar," prav tako pa bodo organizacije morale študentom dejansko nekaj ponuditi, je prepričan Vrtovec.

"Malemu delu so nasprotovali iz drugih razlogov"
Očitkov o nasprotovanju zakonu o malem delu se v podmladku Nove Slovenije ne bojijo, saj so urejanje študentskih organizacij že pri tem zakonu podpirali. Nasprotovali so ureditvi študentskega dela samega in načinu izvajanja, kot ga je zakon o malem delu predlagal, je zatrdil Vrtovec.

Prepričan je, da bodo zakon podprle vse parlamentarne stranke, ki si želijo urediti to področje. Zakonu, ki ga pripravljajo, pa naj bi bili naklonjeni tudi ostali podmladki političnih strank, podpirali pa naj bi ga tudi študentje, ki so nezadovoljni s trenutno ureditvijo študentske organizacije.

Ministrstvo: Sprememba zakona o skupnosti študentov ni v pripravi
Na ministrstvu za visoko šolstvo pojasnjujejo, da se trenutno ne pripravlja sprememba zakona o skupnosti študentov, ki je velja od leta 1994. Po njem se, kot so potrdili, ŠOS med drugim financira iz proračuna, iz koncesijskih dajatev v višini 10 odstotkov od prejemkov, izplačanih za občasna in začasna dela študentov, iz prihodkov od dejavnosti, ki jih opravljajo, iz prihodkov od lastnega premoženja in drugih virov.