Po statističnih podatkih konec novembra ima veljavno dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji 42.460 tujcev. Foto: MMC RTV SLO
Po statističnih podatkih konec novembra ima veljavno dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji 42.460 tujcev. Foto: MMC RTV SLO
Dan migrantov

Po statističnih podatkih konec novembra ima veljavno dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji 42.460 tujcev, med njimi 1.268 državljanov držav članic Evropskega gospodarskega prostora (EGP) in 41.192 državljanov tretjih držav. Veljavno dovoljenje za začasno prebivanje oziroma potrdilo o prijavi prebivanja ima 53.418, od tega 46.152 državljanov tretjih držav in 7.266 državljanov držav članic EGP-ja.

Podatki direktorata za migracije ministrstva za notranje zadeve razkrivajo, da je bila od leta 1995 do konca letošnjega novembra mednarodna zaščita v Sloveniji priznana 208 osebam. Največ prosilcev je bilo državljanov Bosne in Hercegovine (20 odstotkov), Kosova (14 odstotkov) in Srbije (9 odstotkov).

Večina priseljencev si v letu, v katerem se priseli, najde zaposlitev
V zadnjem času prihajajo tudi iz držav, od koder v prejšnjih letih niso tako pogosto, denimo iz Zahodne Sahare, Eritreje, Kirgizistana, Bolivije. Letos so prejeli 202 prošnji za mednarodno zaščito, status begunca pa odobrili 22 osebam. Večina priseljencev si v letu, v katerem se priseli, tudi najde zaposlitev, največ v gradbeništvu (36 odstotkov).

18. decembra leta 1990 je Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) sprejela mednarodno konvencijo o zaščiti pravic migrantov na delu in članov njihovih družin, zato je bil ta dan razglašen za mednarodni dan migrantov. Po ocenah ZN-a se preseljevanje prebivalstva povečuje.

Podatki statističnega urada kažejo, da v letu 2010 vsak deseti prebivalec Evrope ne živi v državi rojstva. Po ocenah Združenih narodov (ZN) je decembra meddržavni migrant vsak 32. prebivalec sveta.

Junija 2005 na svetu skoraj 190 milijonov migrantov
Največ priseljenih je v državah Oceanije (vsak šesti prebivalec), Severni Ameriki (vsak sedmi) in Evropi (vsak deseti). Tam se po ocenah ZN-a v zadnjih dveh desetletjih delež priseljencev povečuje. Afrika, Azija, Latinska Amerika in Karibi pa imajo nižjo pretočnost priseljencev. V povprečju je v teh državah priseljen vsak 64. prebivalec.

Na področju mednarodne zaščite so začele veljati spremembe in dopolnitve zakona o mednarodni zaščiti, ki zvišuje standarde v postopkih pridobitve mednarodne zaščite in izboljšuje pogoje za uspešno vključitev oseb, ki v Sloveniji pridobijo mednarodno zaščito.

Po zadnjih ocenah ZN-a je bilo junija 2005 med vsemi prebivalci na svetu skoraj 190 milijonov migrantov.

Dan migrantov