Smerkoljeva pravi, da si želijo novo finančno perspektivo zaključiti dve leti pred iztekom roka. Foto: BoBo
Smerkoljeva pravi, da si želijo novo finančno perspektivo zaključiti dve leti pred iztekom roka. Foto: BoBo

lovenija je v zadnjem letu izboljšala črpanje evropskih sredstev in se med članicami EU-ja z 19. mesta povzpela na 9. mesto, pojasnjuje Alenka Smerkolj.

"Z veseljem ugotavljam, da smo v tem letu v Sloveniji veliko naredili," je po prvem letu vlade Mira Cerarja povedala ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj. Poudarila je, da je Slovenija še pred letom dni počrpala 69 odstotkov evropskih sredstev, trenutno pa jih počrpa 91 odstotkov.

"V enem letu nam je uspelo tako pohitriti črpanje, da smo 22 odstotkov celotne kohezijske politike, ki je trajala devet let, naredili v enem letu," je dejala in dodala, da so povečali tudi delež sredstev, povrnjenih iz EU-ja, in sicer s 64 odstotkov na 83 odstotkov.

Slovenija je bila po črpanju evropskih sredstev med članicami EU-ja pred enim letom na 19. mestu, zdaj pa je na devetem mestu. Zaradi učinkovitejšega črpanja evropskih sredstev ministrica ostaja optimistična in napoveduje, da jim bo iz minule finančne perspektive do konca leta uspelo počrpati vsa sredstva.

Skoraj vsaka občina ima projekt sofinanciran z evropskimi sredstvi
Poudarila je, da so letos podprli za več kot 120 milijonov evrov različnih projektov, ki se med drugim nanašajo na oskrbo s čisto pitno vodo, gradnjo ali obnovo vrtcev in šol ter podjetniško aktivnost. "V devetih letih izvajanja finančne perspektive je bilo v Sloveniji podprtih več kot 5000 projektov," je dejala in dodala, da so odprli več kot 45.000 delovnih mest. "Ni občine v Sloveniji, kjer ne bi bilo vsaj enega projekta, ki bi bil sofinanciran z evropskimi sredstvi," je dodala.

Evropska komisija je nedavno potrdila tudi čezmejna programa z Avstrijo in Madžarsko, v kratkem pa pričakujejo še potrditev programa s Hrvaško, je povedala Smerkoljeva.

Razpisi nove finančne perspektive jeseni in prihodnje leto
Prve razpise iz nove finančne perspektive za obdobje 2014-2020, izključujoč tiste za vnaprej izbranih 11 okoljskih projektov, pričakuje jeseni in prihodnje leto. Čeprav bo sredstva iz nove perspektive mogoče počrpati do leta 2023, si bodo prizadevali, da bi v nasprotju z iztekajočo se perspektive novo zaključili dve leti pred koncem in se tako začeli prej ukvarjati s prihodnjo.

Smerkoljeva je ob tem dodala, da jo veseli, da je vlada potrdila strategijo pametne specializacije, ki je ena od podlag za črpanje evropskih sredstev v novem finančnem obdobju.