Mnogi prazniki v Sloveniji ali dela prosti dnevi že doslej niso bili nujno povezani z državnimi slovesnostmi, prav tako pa državne proslave niso edini mogoč način obeleževanja praznikov. Praznik je mogoče zaznamovati tudi s pozornostjo, ki je določeni tematiki namenjena v šolskem pouku (Trubarjev dan), z odprtjem razstave, izdajo knjige, priložnostnim predvajanjem filma prek TV-programa ali dnevi odprtih vrat (Ta veseli dan ob Prešernovem rojstnem dnevu), še menijo predlagatelji. Foto: MMC RTV SLO
Mnogi prazniki v Sloveniji ali dela prosti dnevi že doslej niso bili nujno povezani z državnimi slovesnostmi, prav tako pa državne proslave niso edini mogoč način obeleževanja praznikov. Praznik je mogoče zaznamovati tudi s pozornostjo, ki je določeni tematiki namenjena v šolskem pouku (Trubarjev dan), z odprtjem razstave, izdajo knjige, priložnostnim predvajanjem filma prek TV-programa ali dnevi odprtih vrat (Ta veseli dan ob Prešernovem rojstnem dnevu), še menijo predlagatelji. Foto: MMC RTV SLO
Proslava ob dnevu priključitve Primorske k matični domovini
Proslava ob dnevu priključitve Primorske k matični domovini bi se tako kot še tri druge prirejala le vsakih pet let. Foto: MMC RTV SLO

Leta 2010 bomo tako s proslavo zaznamovali slovenski kulturni praznik (7. februarja), dan upora proti okupatorju (26. aprila), dan državnosti (24. junija), dan samostojnosti in enotnosti (23. decembra), poleg tega pa bi 29. oktobra praznovali dan reformacije (ob 460. obletnici izdaje prve slovenske knjige) in 7. maja dan Evrope ob 60. obletnici Schumanove deklaracije.

Vsako leto bi s proslavo zaznamovali:
- slovenski kulturni praznik,
- dan upora proti okupatorju,
- dan državnosti,
- dan samostojnosti in enotnosti.

Kot smo že poročali, je vlada že pred časom predlagala, da se število proslav, ki jih bo v letošnjem letu osem, "smiselno in mednarodno primerljivo zmanjša" na štiri (na proslave ob kulturnem prazniku, dnevu državnosti, dnevu samostojnosti in enotnosti in ob dnevu Evrope), a je predlog doživel nekaj popravkov.

Leta 2011 bi po napovedih priredili:
- državno proslavo in podelitev nagrad ob slovenskem kulturnem prazniku,
- državno proslavo ob dnevu upora proti okupatorju,
- slavnostno sejo državnega zbora in osrednjo državno proslavo ob 20. obletnici osamosvojitve Slovenije,
- slavnostno sejo državnega zbora s kulturnim programom ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

Proslave razdeljene v tri stebre
Vlada je tako proslave razdelila v tri stebre - v prvem so vsakoletne proslave ob najpomembnejših praznikih (8. februar, 27. april, 25. junij in 26. december), v drugem stebru so prazniki, ki so tesno povezani z določeno regijo in bi jih praznovali na pet let (vrnitev Primorske k matični domovini, združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, dan Rudolfa Maistra, dan reformacije).

Predlog vlade o proslavah si lahko ogledate tukaj.

Tretji steber pa opredeljuje proslave ob obletnicah pomembnih dogodkov, ki jih ne praznujemo vsako leto ali vsakih pet let, ampak samo ob velikih okroglih obletnicah (100, 150, 200 let itd.) ali posebnih priložnostih. Dogodke bi za vsako priložnost posebej določil koordinacijski odbor, vendar največ enega na leto.

Državni praznik Proslava se bo priredila
31. oktober, dan reformacijeob vsaki 5. obletnici izdaje prve slovenske knjige (Katekizem, 1550), torej 2010, 2015 itn.
15. september, vrnitev Primorske k matični domoviniob vsaki 5. obletnici uveljavitve mirovne pogodbe z Italijo (1947), torej 2012, 2017 itn.
23. november, dan Rudolfa Maistraob vsaki 5. obletnici dogodkov (1918), torej 2013, 2018 itn.
17. avgust, združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodomob vsaki 5. obletnici dogodkov (1919), torej 2014, 2019 itn.

"Slovenija rekorder v številu proslav"
Vlada se je za takšne spremembe odločila zaradi racionalizacije, in ker ugotavlja, da je Slovenija "rekorder v številu proslav daleč naokoli". V Avstriji in Italiji tako načeloma prirejajo le eno. "Če si za cilj postavimo organizacijo proslav, ki bodo programsko in organizacijsko dovolj kvalitetne, hkrati pa gledljive, všečne in zanimive čim širšemu krogu občinstva, je tempo prirejanja v zadnjih letih prezahteven in v daljšem obdobju lahko vodi do inflacije ter določenega razvrednotenja proslav," so prepričani predlagatelji.

Za proslave pol manj denarja
Za državne proslave v letu 2010 bo ministrstvo za kulturo namenilo 500.000 EUR, za leto 2011 pa 485.000 EUR, kar je približno pol manj, kot smo za proslave namenili v zadnjih letih. Leta 2008 so proslave stale 956.630 evrov, za letošnje proslave pa je bilo prvotno namenjenih 960.000 evrov, a se je znesek kasneje z rebalansom znižal na 874.000 evrov. Proslava ob kulturnem prazniku se sicer financira iz Prešerovega sklada, zanjo pa je namenjenih 85.000 evrov.

SDS: Predlog skuša zamegliti dejstvo o slabi situaciji v Sloveniji
V poslanski skupini SDS-a menijo, da državne proslave, prirejene ob pomembnih mejnikih slovenske zgodovine in slovenske državnosti, prispevajo k večanju domoljubja, zato je po njihovem mnenju pomembno, da so proslave redno, vsako leto, in ne le vsakih nekaj let. Po mnenju poslanske skupine je namen vladnega predloga o proslavah zamegliti dejstvo, da se v Sloveniji gospodarski in socialni položaj izrazito poslabšujeta.

V poslanski skupini SLS-a se z vladnim predlogom načeloma strinjajo, saj je z vidika racionalizacije stroškov smiseln. A pri tem poudarjajo, da je vsak izmed praznikov pomemben za slovenski narod in da so bili zato ti dnevi razglašeni za praznike. Strinjajo se, da se s proslavami zaznamuje le osrednje slovenske praznike, preostale pa na manj razkošen ali manj razsipen način, na primer z okroglimi mizami, posveti ali simpoziji, na katerih bi dobili nekaj trajnega, na primer zapisano razpravo, zbornik, knjigo.