Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sekretar mariborskega Rdečega križa Metod Dolinšek priznava, da takšnega povečanja števila vlog za izredno denarno pomoč kot tudi novih prosilcev pomoči niso pričakovali. Znatno višji so tudi dolgovi prosilcev. "Če je bil povprečen dolg v preteklosti tam od okoli 300 do mogoče 500 evrov, se zdaj vidi, da je dolg teh, ki nas prosijo pomoč, krepko več kot 1000 evrov. Tako da s temi našimi minimalnimi sredstvi tudi težko komu kaj pomagamo, morda mu lahko malo olajšamo tisti dan, tisti teden," je pojasnil.

Na skoraj 10-odstotno rast novih prosilcev tako za materialno kot finančno pomoč opozarjajo tudi na Nadškofijski Karitas. "Tudi zaposleni povedo, da so zelo veliki pritiski tako na službeni kot na osebni strani. In zelo velikokrat se zgodi, da se razjočejo v naši pisarni, ko jih sprejmemo. Povedo, da nimajo nikogar, na katerega bi se lahko obrnili," je ob tem povedal generalni tajnik Nadškofijske Karitas Maribor Darko Bračun.

Še dodatne skrbi Rdečemu križu povzroča konec programskega obdobja dobave evropske hrane. Če ministrstvo tega izpada ne bo nadomestilo, bo paketov kar za polovico manj. Zato se že pripravljajo na nov sistem delitve. "Če je bila zdaj upravičenost enkrat na dva meseca, bo zdaj enkrat na tri mesece najverjetneje. In pa ne bomo več šli po sistemu ena oseba en paket, ampak bomo omejili navzgor število paketov, tako da bomo prišli do največ treh ali morda štirih paketov na posamezno družino, več pač ne bodo mogli prejeti," opozarja Dolinšek.

Ker so občine tik pred sprejemanjem proračunov, Dolinšek poziva vse odločevalce, naj jim letos namenijo več sredstev, drugače bodo morali program pomoči omejiti.

Po novem letu več prosilcev za humanitarno pomoč