V četrtek bo na t. i. maratonu nadzora hitrosti promet na 700 nadzornih točkah nadziralo okoli 250 policistov. Foto: BoBo
V četrtek bo na t. i. maratonu nadzora hitrosti promet na 700 nadzornih točkah nadziralo okoli 250 policistov. Foto: BoBo

Policisti bodo v četrtkov nadzor nad prehitrimi vozniki vključili vse razpoložljive kadrovske in tehnične vire. Na t. i. maratonu bo nadzor prometa na 700 nadzornih točkah tako opravljalo okoli 250 policistov, so sporočili na policiji. Nadzorne točke so določili na podlagi analiz stanja prometne varnosti ali pa so jih predlagali občani prek aplikacije Predlagaj prometno kontrolo.

Namen akcije je okrepiti zavedanje udeležencev v prometu, da je neprilagojena hitrost lahko velika grožnja za nastanek najhujših prometnih nesreč, pravijo na policiji. "Z nadzorom želimo dolgoročno vplivati na voznike, da spremenijo svoj slog vožnje, in sicer da vozijo čim bolj defenzivno, umirjeno ter da so pozorni na šibkejše udeležence v prometu," so poudarili.

V času akcije manj kršitev
Nekatere države s tovrstnimi maratoni že imajo izkušnje. Po podatkih nemške policije v dneh, ko potekajo tovrstni nadzori, policisti ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 odstotka voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo okrog 8-odstotno prekoračitev.

Slabša prometna varnost kot lani
Letos je prometna varnost nekoliko slabša kot v enakem obdobju preteklega leta. Do nedelje je namreč umrlo 23 ljudi, lani v enakem obdobju pa 20. V letu 2013 je v enakem obdobju umrlo 25 ljudi. Prav neprilagojena hitrost pa je še vedno izstopajoč vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, sporočajo na policiji.