Voznikom LPP-ja policija po znanih podatkih še nikoli ni odvzela vozniškega dovoljenja. Foto: BoBo
Voznikom LPP-ja policija po znanih podatkih še nikoli ni odvzela vozniškega dovoljenja. Foto: BoBo
PU Ljubljana
Območje, ki ga pokriva Policijska uprava Ljubljana. Foto: Policija

Lani so prehitro vozili 43-krat, v 12 primerih niso uporabljali varnostnega pasu, v osmih primerih pa so zapeljali v rdečo luč. To kažejo podatki Policijske uprave Ljubljana, ki zajemajo tako mestne kot primestne avtobuse, pa tudi vse druge (izredni prevoz, prevoz otrok ...).

Policisti so lani obravnavali 4 vožnje v napačno smer, 3 neupoštevanja prednosti, dva primera vožnje pod vplivom alkohola ter en primer neustrezne varnostne razdalje. Vozniki avtobusov so sicer storili še 73 drugih prekrškov. Udeleženi so bili v 136 prometnih nesrečah (letos 33), od tega so jih sami povzročili 45 (letos pet).

"V veliki meri vozijo varno"
Glede na statistične podatke in ob upoštevanju dejstva, da gre za poklicne voznike, ki so vsakodnevno na cesti, na PU Ljubljana ugotavljajo, da vozniki avtobusov "v veliki meri vozijo varno oziroma upoštevajo cestnoprometne predpise". "Vsekakor pa sta vsaka prometna nesreča in prekršek odveč," dodajajo.

Pri Ljubljanskem potniškem prometu prekrške vedno plačajo vozniki sami. Po navedbah LPP-ja še ni bilo primera, da bi njihovemu šoferju odvzeli vozniško dovoljenje. Dodajajo še statistiko, ki pravi, da so imeli lani na LPP-ju 50 nesreč na okoli 85.000 odhodov njihovih avtobusov. Pri tem so bili najpogostejši vzroki za nesreče prehitevanje avtobusov in vrivanje pred njih.