Koalicija je trdna in pritiski jo še bolj povezujejo, je o razmišljanjih, da bi utegnila morebitna vrnitev Zorana Jankovića na čelo PS povzročiti nestabilnost v koaliciji, dejal vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer in dodal, da ima kot vsi ostali tudi Janković pravico kandidirati za predsednika stranke. Foto: BoBo
Koalicija je trdna in pritiski jo še bolj povezujejo, je o razmišljanjih, da bi utegnila morebitna vrnitev Zorana Jankovića na čelo PS povzročiti nestabilnost v koaliciji, dejal vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer in dodal, da ima kot vsi ostali tudi Janković pravico kandidirati za predsednika stranke. Foto: BoBo
Zoran Janković
Predsednika DL-ja in DeSUS-a opominjata PS, da sta njuni stranki prejšnjo koalicijo zapustila prav zaradi poročila KPK-ja, ki bremeni tako Janšo kot Jankovića. Foto: BoBo
Gregor Virant
Predsednik DL Gregor Virant je dejal, da bi vrnitev Jankovića pomenila konec koalicije. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je spomnil, da so na januarskem kongresu stranke, ko so prejeli Jankovićevo odstopno izjavo, tudi sklenili, da bo novo vodstvo stranke izvoljeno na naslednjem kongresu. Kandidaturo lahko vložijo vsi članice in članice, vendar pa sta po njegovi oceni edina pretendenta lahko Bratuškova in Janković. Möderndorfer pri tem ne vidi možnosti, da bi Bratuškova ostala predsednica vlade tudi po morebitni izvolitvi Jankovića za predsednika stranke.

Zato je tudi ob izjavah, da utegne morebitna vrnitev Jankovića na čelo stranke povzročiti nestabilnost v koaliciji, opozoril, da bi bilo dobro, da bi se nehali pogovarjati o stvareh, ki se niso zgodile. Kot je poudaril, pa je "vsem koalicijskim partnerjem, tudi Pozitivni Sloveniji, zelo jasno, pod kakšnimi pogoji je ta koalicija sestavljena in kako misli delovati".

Janković uradno sicer še ni povedal, ali bo za mesto predsednika stranke znova kandidiral, je pa že pred časom Alenka Bratušek dejala, da se bo v primeru Jankovićeve kandidature sama umaknila. Podporo Jankoviću ob morebitni kandidaturi je napovedal tudi državni sekretar v kabinetu premierke Gašpar Gašpar Mišič.

Septembrska vrnitev pomeni decembrske volitve
Precej manj pa so nad Jankovićevo vnovično kandidaturo navdušeni v koalicijskih strankah DL-ju in DeSUS-u. Obe stranki sta prejšnjo vladno koalicijo zapustili prav zaradi poročila KPK-ja, ki je korupcijskega tveganja poleg Jankovića bremenil tudi tedanjega premierja Janeza Janšo. Obe stranki sta skupaj s SD-jem odstop Jankovića zahtevali tudi kot pogoj za vstop v koalicijo. Zato je predsednik DL-ja Gregor Virant danes pred sejo vlade dejal, da bi vrnitev Jankovića na vrh PS-ja "skoraj zagotovo pomenila konec koalicije."

Do Jankovićeve vrnitve je zadržan tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Ta je sicer dejal, da je kongres interna stvar stranke PS, toda v primeru Jankovićeve vrnitve si Erjavec "težko predstavlja, da bi vlado vodil nekdo, ki ni predsednik stranke". Medtem ko je glavni tajnik SD Uroš Jauševec na družbenem omrežju Twitter zapisal, da Jankovićev "septembrski povratek pomeni decembrske predčasne volitve".

Lukšič: Naj končno izvolijo predsednika/predsednico
Predsednik SD-ja Igor Lukšič pa meni, da je pomembno, da se največja koalicijska stranka konsolidira in končno izvoli predsednika ali predsednico. Od tega, kdo to bo, je odvisno, ali bo Slovenija šla po poti utrjevanja stabilnosti ali se bo proces destabilizacije spet obnovil, je navedel.

Če se Janković vrne, je odgovor SD-ja na dlani
Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je spomnil, da je bil pogoj njihove stranke za sodelovanje v sedanji koaliciji umik Jankovića z vrha PS-ja, in pri tem stališču vztrajajo. Če bo Janković res znova vodil največjo vladno stranko, je odgovor SD-ja na dlani, pravi Han. Ob tem dodaja, da se v interne zadeve strank ne želijo spuščati niti ne želijo vplivati na to, kdo bo kandidiral, pod kakšnimi pogoji in kakšna bo potem usoda stranke.

Han sicer še meni, da je zdaj zadnji čas, da se spoštujejo poročila protikorupcijske komisije in da se tisti, ki jih poročila bremenijo, umaknejo.