Foto: BoBo/Bor Slana
Foto: BoBo/Bor Slana

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je besede srbskega predsednika Aleksandra Vučića označila za žaljive in nesprejemljive, zaradi česar so se odločili na zagovor poklicati srbskega odpravnika poslov. "Zahtevamo pojasnilo, opravičilo, to ni v duhu dobrih sosedskih oziroma prijateljskih odnosov," je dejala in Vučićeve besede označila tudi za neresnične.

Kot je dodala, si ne predstavlja dobrega sodelovanja, če nekdo s takimi žaljivimi besedami nastopa in žali celoten narod. "Pričakujemo od Srbije, da v duhu evropskih vrednot, ki jih sama zagovarja, tudi deluje," je še dejala ob robu zasedanja skupnega odbora Slovenija-Koroška.

"V svoji izjavi ob robu zasedanja Varnostnega sveta ZN-a je srbski predsednik Aleksandar Vučić uporabil skrajno žaljive izraze, ki ne pritičejo predsednikom držav in še manj prijateljskim odnosom med slovenskim in srbskim narodom. Izrazi nas spominjajo na neke druge čase in so nevredni doseženi ravni odnosov med državama. Slovenija svoje delo v VS-ju ZN-a opravlja načelno in si iskreno prizadeva za iskanje miru in sprave med narodi. Slovenija je temu zavezana tudi v odnosu do Srbije. Spoštljiv odnos do teh naših prizadevanj je zato najmanj, kar lahko pričakujemo od predsednika prijateljske Srbije, ki je sicer reden gost v naši državi," pa je besede predsednika vlade Roberta Goloba posredoval njegov kabinet.

Aleksandar Vučić je pozneje na odziv slovenske politike dejal: "Če sem kogar koli užalil, se želim opravičiti celotni slovenski javnosti, vendar se ne nameravam opravičiti slovenskim politikom, ker vodijo odvratno politiko do Srbije in srbskega naroda."

Vučić: Past so nam nastavile ZDA, Švica in Slovenija

Vučić je v torek dejal, da je Srbija padla v past, ki so ji jo nastavile ZDA, Švica in Slovenija. "Ko je zasedanje Varnostnega sveta ZN-a zamujalo, sem se vprašal, za kaj gre, potem pa smo spoznali, da so se za to dogovorili z Američani, Slovenci in Švicarji. Ne ve se, kdo je odvratnejši, Slovenci ali kdo drug," je dejal.

Sorodna novica Boštjan Anžin: "Za resen preboj v diplomaciji bo samo posredovanje od zunaj premalo"

Pričanje posiljenih Albank

Na ponedeljkovo zasedanje Varnostnega sveta ZN-a o Kosovu je kosovska predsednica Vjosa Osmani namreč pripeljala več kosovskih Albank, posiljenih med vojno, da bi pričale o srbskih zločinih.

V govoru v ZN-u, ki ga je objavila tudi na družbenem omrežju X, je poudarila, da je bil Vučić del režima nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, in od njega zahtevala opravičilo. "Žrtve tega režima stojijo tu. Vzemite si čas in se jim opravičite. Pokažite, ali imate v sebi vsaj še trohico človečnosti," je dejala.

Vučić jo je nato v torek obtožil, da je pred prihodom na zasedanje v New Yorku lagala, da so ženske, ki jih je pripeljala s seboj, članice njenega kabineta. Potem ko se je izkazalo, da niso, jih protokol ZN-a po Vučićevih besedah ni spustil na zasedanje, dokler "ni posredovala ena od velikih sil".

Vučić: Opravičujem se slovenski javnosti, ne pa politikom

Kasneje se je na reakcije slovenske politike odzval tudi Vučić. "Če sem kogarkoli užalil, se želim opravičiti celotni slovenski javnosti, vendar se ne nameravam opravičiti slovenskim politikom, ker vodijo odvratno politiko do Srbije in srbskega naroda," je dejal.

Sorodna novica V Srbiji odmeva slovenska zavrnitev kandidata za veleposlanika Srbije v Sloveniji

V Srbiji je burne odzive sprožil tudi prejšnji teden vloženi predlog resolucije ZN-a, ki določa mednarodni dan spomina na genocid Bošnjakov v Srebrenici. Pri njegovi pripravi je sodelovala tudi Slovenija.

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je danes dejal, da je odpravnik poslov Goran Marković v pogovoru na slovenskem zunanjem ministrstvu zavrnil navedbe ministrstva o Vučićevi izjavi.

Dačić meni, da bi se "Slovenija morala opravičiti Srbiji, ker je kršila njeno ozemeljsko celovitost s priznanjem Kosova in ker je Varnostni svet ZN-a prekršil vsa pravila o udeležbi na sejah s tem, ko je Osmani dovolil, da je pripeljala domnevne žrtve, ne da bi s tem seznanil Srbijo". Ne pa da Slovenija zahteva opravičilo, ker je Vučić izrazil ogorčenje zaradi teh potez, ki so bile očitno že prej dogovorjene, je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Čakanje na agrema

Srbsko veleposlaništvo v Ljubljani sicer vodi odpravnik poslov. Slovenija namreč še vedno naj ne bi podelila agremaja kandidatu za veleposlanika v Ljubljani Zoranu Đorđeviću, vzrok naj bi bili po poročanju medijev pomisleki v varnostnoobveščevalnih krogih.

Odziv MZZ-ja na žaljive izjave Vučića