Po navedbah lekarn jim Vzajemna za izdana zdravila dolguje več kot 1,5 milijona tolarjev. Foto: RTV SLO
Po navedbah lekarn jim Vzajemna za izdana zdravila dolguje več kot 1,5 milijona tolarjev. Foto: RTV SLO
Največja slovenska zdravstvena zavarovalnica se otepa plačevanja nadomestil lekarnam. Foto: RTV SLO

Po prepričanju predsednice združenja Andreje Čufar je želela zdravstvena zavarovalnica le odložiti zaračunavanje, s katerim so njenim zavarovancem zagrozile lekarne, ne pa tudi urediti medsebojnih poslovnih odnosov. Dolgovi nekaterim lekarnam ostajajo, opozarja Čufarjeva.

Konec tedna so iz zbornice sporočili, da je večina lekarn že prejela plačilo zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, ki jim ga je dolgovala. Čufarjeva pa je povedala, da vse lekarne v petek še niso mogle potrditi prejema plačila, pričakovala pa je, da bodo v ponedeljek že imeli natančnejše podatke.

Po ocenah Čufarjeve se Vzajemna le izgovarja na izravnalne sheme, ker želi spremeniti poslovni odnos, ki ga ima z lekarnami urejenega po pogodbi iz leta 2000. Lekarne so imele pred sprejetjem zakona o zdravstvenem varstvu z zdravstvenima zavarovalnicama Triglav in Adriatic podpisani pogodbi za plačevanje 3-odstotnega nadomestila, česar pa ti od sprejetja zakona ne spoštujeta in tako plačujeta le še 0,75-odstotno nadomestilo.

V Vzajemni so bili na triodstotno nadomestilo pripravljeni pristati, a so zahtevali, da to lekarne utemeljijo z ekonometrično študijo, kar so te upoštevale in zanjo odštele 6,5 milijona toalrjev oz. 27.124 evrov. Študija ljubljanske ekonomske fakultete je pokazala, da bi bilo ustrezno nadomestilo, ki naj bi ga zavarovalnice plačale lekarnam za obdelavo podatkov, 4,36-odstotno. Vzajemna je študijo zavrnila kot pristransko.

Neplačevanje ogrozilo manjše lekarne
Zbornica je v petek napovedala doplačila za zdravila, izdana zavarovancem Vzajemne, saj naj bi jim ta dolgovala že več kot 1,5 milijona evrov. Zaradi likvidnostnih težav naj bi bilo ogroženo tudi poslovanje nekaterih lekarn. Vzajemna se je na napoved v petek že odzvala in obljubila, da bo sedmim lekarnam, ki so grozile z doplačili, poravnala vse stroške, torej jim bo izplačala dolgovanih 1,5 milijona evrov.

Zdaj kaže, da bo napovedano doplačevanje le prestavljeno, težave pa še niso rešili, si bodo pa lekarne prizadevale, da bi se razmere čim hitreje uredile, je zagotovila direktorica Celjskih lekarn Lilijana Grosek.