Foto: BoBo
Foto: BoBo

V zakonu predvideno izplačilo deleža Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije pomeni oškodovanje članic in članov, ker se je ZZZS ob ustanovitvi Vzajemne vračilu izrecno odpovedal, so navedli v Vzajemni, ki je dala predlog za začasno zadržanje izvajanja zakona z določitvijo načina izvršitve. Ustavno sodišče pa so pozvali, naj zadevo obravnava absolutno prednostno in še pred začetkom uporabe zakona 1. januarja.

"Prepričan sem, da so argumenti v tej zadevi na strani Vzajemne. Pravni strokovnjaki temu pritrjujejo in podpirajo naša prizadevanja, da preprečimo prisilno preoblikovanje Vzajemne, proti volji več kot 800.000 članic in članov, v delniško družbo. Prednosti vzajemne družbe za članice in člane so jasne in Vzajemna je edina tovrstna družba v Sloveniji. Vendar ne gre le za Vzajemno, gre še za mnogo več. Zaščititi je treba gospodarske družbe pred neupravičenim poseganjem v njihovo delovanje in v svobodno gospodarsko pobudo. Primer Vzajemne kaže, da se to lahko jutri zgodi z vsakim podjetjem," je v sporočilu za javnost dejal predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln.

V pogovoru za oddajo Odmevi na Televiziji Slovenija je dejal, da ne bo nič tragičnega, če odločitve ustavnih sodnikov o zadržanju izvajanja ne bo v preostalih dveh delovnih dneh leta, jo pa pričakuje v mesecu januarju.

Preoblikovanje po ukinitvi dopolnilnega zavarovanja

Poslanci DZ-ja so sredi decembra potrdili zakon o statusnem preoblikovanju Vzajemne. To bo se zgodilo po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki bo ukinjeno 1. januarja 2024, ko bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v skladu z julija sprejeto novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju začel zbirati obvezni zdravstveni prispevek.

Vzajemna, ki 93 odstotkov prometa ustvarja iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, naj bi se takrat preoblikovala v delniško družbo. Svojemu ustanovitelju ZZZS-ju bo vrnila njegov vložek ob ustanovitvi bodisi v denarju ali v delnicah. Približno 800.000 zavarovancem pa se bodo izplačali njihovi deleži oz. bodo dobili delnice preoblikovane družbe.