Protestnike je tokrat zmotila sanacija bank z denarjem davkoplačevalcev in odločitev ustavnega sodišča, ki je razveljavilo zakon, ki je obdavčil visoko nagrado Marjana Kramarja, nekdanjega predsednika uprave NLB-ja. Foto: BoBo
Protestnike je tokrat zmotila sanacija bank z denarjem davkoplačevalcev in odločitev ustavnega sodišča, ki je razveljavilo zakon, ki je obdavčil visoko nagrado Marjana Kramarja, nekdanjega predsednika uprave NLB-ja. Foto: BoBo
Ljudje protestirajo proti oblasti na Protestivalu pred zgradbo parlamenta
Na kitaro je protestnikom zaigral Jani Kovačič. Foto: BoBo
Protestival, 20. 12. 2013
Udeleženci protesta so lahko podpisovali kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu zaradi utemeljenega suma gospodarskega kriminala in korupcije, ki jo je spisala in vložila skupina Kazenska ovadba. Foto: BoBo

Sporočilo tokratnega Protestivala je bilo "nasprotovanje dokapitalizaciji bank z denarjem državljanov in nadaljnji institucionalizaciji kraje Našega, darovanju milijard kapitalističnim kriminalcem ter upor proti diktaturi kapitala, ki ga s svojimi finančnimi institucijami vsiljuje Evropska unija".

Udeleženci protesta so lahko podpisovali kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu zaradi utemeljenega suma gospodarskega kriminala in korupcije, ki jo je spisala in vložila skupina Kazenska ovadba.

Pohoda do bank ni bilo
Protestival je bil sprva načrtovan tako, da bi se protestniki ob 18. uri s ploščadi pred NLB-jem odpravili na pohod do Banke Slovenije, Abanke in NKBM-ja, potem pa bi se vrnili pred Cankarjev dom in tam počakali politike, ki bi iz DZ-ja prihajali na državno proslavo. Ponudili bi jim čaj, v reševanje pa tudi poseben test, so načrtovali.

Nazadnje je pohod po mestu odpadel, saj so se na začasno postavljenem odru med stavbo NLB-ja in Cankarjevim domom zvrstili govorci, za kitaro je poprijel Jani Kovačič, naokrog je poplesavala lutka Smrt, stara znanka s protestov, organizatorji so pripravili tudi nekaj recitalov, dobrih 50 protestnikov pa je tako čakalo, da se začne mimohod politikov.

Trg republike tokrat ni bil ograjen ... z razlogom
A med prepevanjem, skandiranjem in igranjem igrice "Lovimo politike" so jih protestniki čakali zaman.

Udeleženci protesta so tako dobili odgovor na vprašanje, zakaj Trg republike med DZ-jem in Cankarjevim domom tokrat - v nasprotju z lanskim Protestivalom - ni ograjen. Skozi vhod, pred katerim so stali, je namreč prišlo le nekaj gostov, ves slovenski politični vrh pa je v Cankarjev dom odšel skozi druga vrata, skozi vhod na drugi strani stavbe.

Protestniki so se po 20. uri razočarani razšli, ducat pa jih je še ostalo, da bi pospravili za seboj. Ko so ugotovili, da bo proslava končana že do 21. ure, so se odločili, da jih bodo vseeno počakali in poskusili pričakati pred drugim vhodom.

Dočakali politike in se igrali kviz
Res so se odpravili tja in s svojo odločitvijo rahlo presenetili policiste ter agente varnostne službe državnega vrha. Toda njihov minishod je potekal povsem mirno, po navodilu policistov so se umaknili nekaj metrov od vhoda v majhni park, kjer so prižgali svečko, dvignili nekaj transparentov, lutkar Matija Solce pa je tiho zaigral na harmoniko.

Ko sta predsednik Borut Pahor in premierka Alenka Bratušek prišla iz Cankarjevega doma, sta takoj sedla v službena avtomobila, protestniki pa so se začeli igrati "nagradni kviz". Po megafonu so odhajajočim gostom zastavljali vprašanja, kot so "Ali podpirate odpoklic župana ali poslanca s funkcije?" in "Ali menite, da bi izstop iz EU-ja pripomogel k izhodu iz krize?" Za nagrado so ponujali knjigo Človek Srečka Kosovela.

Udeleženci proslave so večinoma mimo njih odhajali brez besed, postal je le sindikalist Janez Posedi, ki so mu prostestniki nato podarili knjigo, preden so se razšli, pa so knjigo Človek razdelili tudi vsem policistom, ki so stali med njimi in gosti.

O podrobnejšem poteku festivala, ki ga je spremljal tudi MMC, pa si lahko preberete spodaj!