Thomas B. Robertson, ameriški veleposlanik v Sloveniji, je vestno zapisoval svoje vtise o slovenski politični sceni. Foto: BoBo
Thomas B. Robertson, ameriški veleposlanik v Sloveniji, je vestno zapisoval svoje vtise o slovenski politični sceni. Foto: BoBo
Janez Drnovšek in Thomas B. Robertson
Ameriški veleposlanik se je večkrat srečal s takratnim predsednikom države Janezom Drnovškom. Foto: BoBo

WikiLeaks je objavil nove depeše (več kot 1,7 milijona) ameriških obveščevalnih in diplomatskih virov, med katerimi se nekatere nanašajo tudi na politične odnose v Sloveniji.

Ena izmed njih opisuje večerjo takratnega ameriškega veleposlanika v Sloveniji Thomasa B. Robertsona in ljubljanskega župana Zorana Jankovića leta 2007. Ta je veleposlanika povabil v eno najboljših slovenskih restavracij, za "katero se je izkazalo", da je tudi najljubša restavracija Milana Kučana, nekdanjega predsednika države.

Janša: Janković bo dober za Ljubljano
Robertson je po večerji v depeši zapisal, da je Zoran Janković človek, "ki ga je dobro imeti na očeh", in napovedal, da bo imel, čeprav se sam označuje za "nepolitika", pomembno vlogo v slovenski politiki. Robertson namreč ugotavlja, da ljubljanski župan "razume, kaj pri ljudeh vžge in ima naraven občutek za ljudi". Jankovića je po Robertsonovih besedah pohvalil celo takratni premier Janez Janša, ki naj bi dejal, da bo "Janković dober za Ljubljano".

Depeša opisuje tudi vezi med takratnimi politiki, med drugim med nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom in Zoranom Jankovićem. Zapisano je, da se poznata že več kot 25 let, njuno poznanstvo pa da izvira iz zgodnjih 80. let, ko sta bila v vrhu ljubljanskega športnega kluba Olimpija (Kučan kot predsednik, Janković kot podpredsednik). Janković naj bi o Kučanu tudi večkrat govoril kot o "pravem politiku".

Kučan: Pahor veliko govori, a malo pove
Veleposlanik se je pogovarjal tudi z Milanom Kučanom in ugotovil, da Kučan v SD-ju ne vidi alternative LDS-u, saj da so z Janševo vlado sodelovali po principu "a la carte", Boruta Pahorja pa je označil za človeka, ki sicer veliko govori, a brez vsebine.

Drnovšek: Bolje z Janšo kot z Ropom
Robertson je kosil tudi s takratnim predsednikom države Janezom Drnovškom (leta 2005). Ta je kot pozitivno ocenil prvih 100 dni vlade Janeza Janše in kot paradoksalno označil dejstvo, da tesneje sodeluje z Janšo kot pa je s Tonetom Ropom, ki ga je sam izbral za svojega naslednika. Ropa je kritiziral kot "premehko opozicijo", v primerjavi z Janšo, ki da je v tej vlogi "veliko trši", izrekel pa je tudi nekaj negativnih pripomb na Milana Kučana, je Robertson zapisal v depeši.

Kakšno je spodobno slovensko kosilo?
Sicer pa je Robertson definiral tudi spodobno slovensko kosilo, ki da vsebuje dve stvari, dobro domače vino in pogovor o pomanjkljivosti medijev v Sloveniji. Drnovšek je tako izrazil skrb zaradi medijske neuravnoteženosti in ocenil, da Kučanov odhod iz aktivne politike verjetno pomeni izboljšanje medijskega prizorišča v državi. Dejal je namreč, da se je Kučan vmešaval v delo medijev in izvajal pritisk nanje, je zapisal veleposlanik.