Nove kartice bodo prejeli novorojenčki in tisti, ki so staro izgubili. Foto: ZZZS
Nove kartice bodo prejeli novorojenčki in tisti, ki so staro izgubili. Foto: ZZZS
Predstavitev nove zdravstvene kartice

Gre za on-line sistem, ki ga od 15. oktobra poskusno uvajajo v bolnišinci Franca Derganca v Šempetru pri Gorici. Marca leta 2009 bodo sistem razširili še na druge izvajalce zdravstvenih storitev v novogoriški regiji, konec prihodnjega leta pa bo veljal že po vsej državi. Sedanjo kartico s čipom bo pri novih zavarovancih zamenjala kartica z dvema digitalnima potrdiloma.

Tako v popolnem on-line sistemu prenovljena kartica zdravstvenega zavarovanja in nova profesionalna kartica ne bosta več nosili podatkov, ampak samo digitalna potrdila, na podlagi katerih bo mogoč neposreden in varen dostop do podatkov. Zavarovancem nove kartice ne bo treba naročati, saj bodo v novem sistemu delovale tudi stare.

Nove kartice zdravstvenim delavcem
Obenem pa bodo zdravstveni delavci dobili nove, profesionalne kartice, kar jim bo omogočilo vpogled v podatke v sistemu. Medicinske sestre bodo imele le vpogled v administrativne podatke, zdravnik in farmacevt pa bosta videla tudi, kakšna zdravila so bila doslej predpisana bolniku.

Vsem, ki se te dni odpravljajo v bolnišnico Franca Derganca, na ZZZS-ju svetujejo, da kartico vseeno še dalje potrjujejo, dokler sistem ne bo uveden po vsej državi.

E. S.

Predstavitev nove zdravstvene kartice