Kristjani se na veliko noč spominjajo Jezusovega trpljenja, njegove smrti na križu in vstajenja, kar predstavlja vrhunec njegovega odrešenjskega dela. Foto: BoBo
Kristjani se na veliko noč spominjajo Jezusovega trpljenja, njegove smrti na križu in vstajenja, kar predstavlja vrhunec njegovega odrešenjskega dela. Foto: BoBo

Slovenski škofje so dopoldne pred večernim začetkom velikonočnega tridnevja darovali krizmene maše, pri katerih se duhovniki spomnijo mašniškega posvečenja in blagoslovijo krizmo oziroma olje za maziljenje, s katerim nato čez leto krstijo in birmajo. Ljubljanski in mariborski nadškof Stanislav Zore in Alojzij Cvikl pa sta duhovnike pozvala k novemu zagonu pri njihovem delu.

Zore je tako v ljubljanski stolnici med krizmeno mašo, duhovnike povabil, da danes vsak izmed njih znova z vso odločnostjo prime za plug. "Kakor je rekel Jezus, ko si prijel za plug, ga drži. In vemo, da se roka, na plugu utrudi in da se tudi duša za plugom lahko utrudi. Da se lahko pojavi vprašanje 'zakaj bi vendar znova zastavljal v brazdo, ko pa vsako leto raste isti plevel, ki se zaraste tudi v mojo dušo in srce'."

Mariborski nadškof metropolit Cvikl je krizmeno mašo daroval v mariborski stolnici že v sredo. Med pridigo je med drugim dejal, da je biti duhovnik danes težka in odgovorna naloga. Svet v katerega so poslani duhovniki, pa se zelo spreminja in je v odnosu do duhovnika pogosto sovražen in krivičen: "Zato se od vsakega duhovnika zahteva, da je glede hitrih sprememb v svetu zares preroško prebujen in ves potopljen v Kristusa," je dejal.

Liturgija velikonočnega tridnevja
Večerni obredi velikonočnega tridnevja so zaznamovani z liturgijo, ki simbolno predstavlja Kristusovo trpljenje, smrt in vstajenje. V katoliških cerkvah med večerno mašo utihnejo tudi zvonovi in orgle.

Na veliki četrtek zvečer se tudi konča 40-dnevni post, kristjani pa se pri večernih mašah spominjajo Jezusove zadnje večerje z apostoli, ko je Jezus po navedbah iz Svetega pisma obhajal prvo mašo in postavil duhovništvo. Duhovniki tudi obnovijo obred, ko je Jezus svojim učencem umil noge, tako da pri večerni maši izbranim vernikom umije noge. Papež Frančišek bo letos noge umil 12 zapornikom v rimskem zaporu Regina Coeli.

Evangeličani na veliki četrtek prazničnih bogoslužij ne pripravljajo. Pravoslavni verniki, ki uporabljajo julijanski koledar, pa bodo velikonočne obrede začeli prihodnji teden. Letos veliko noč praznujejo 8. aprila.