Vlada bo proračunski primanjkljaj pokrpala z višjimi trošarinami za naftne derivate, alkohol in tobačne izdelke. Foto: MMC RTV SLO
Vlada bo proračunski primanjkljaj pokrpala z višjimi trošarinami za naftne derivate, alkohol in tobačne izdelke. Foto: MMC RTV SLO
Dodatna sredstva za plače in že sprejete zakone je v osnutek že vključilo finančno ministrstvo, o denarju za dodatne protikrizne ukrepe in predvsem o tem, kje varčevati, pa se bodo ministri še pogajali. Foto: MMC RTV SLO
Več kot polovica od 27.155 vpisnih mest je na Univerzi v Ljubljani, tretjina na mariborski, sledi Univerza na Primorskem s slabimi desetimi odstotki, medtem ko Univerza v Novi Gorici in samostojni visokošolski zavodi pokrivajo nekaj čez 8-odstotni delež vpisnih mest. Foto: RTV SLO
Vlada predlaga spremembe proračuna

Kot je dejala državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar, se je vlada odločila vztrajati pri politiki trošarin za naftne derivate, ki jo je oblikovala decembra lani, ter povečati trošarine na tobak in alkohol.

Kamnarjeva je po seji vlade še razložila, da bo vlada predlog rebalansa poslala v DZ predvidoma do konca prihodnjega meseca in poudarila, da so bile v času od sprejema letošnjega proračuna sprejete nove zakonske obveznosti, s katerimi bi se lahko proračunski primanjkljaj zvišal na 3,1 odstotka BDP-ja.

Primanjkljaj še v okviru maastrichtskih zahtev
Proračunski prihodki naj bi tako letos znašali okoli 22,7 odstotka BDP-ja, odhodki pa okoli 25,4 odstotka BDP-ja. Proračunski primanjkljaj bi tako znašal 2,7 odstotka BDP-ja. Ob upoštevanju vseh štirih blagajn javnega sektorja naj bi javnofinančni primanjkljaj dosegel 3,4 odstotka BDP-ja oz. po metodologiji ESA, po kateri se presoja izpolnjevanje maastrichtskih kriterijev, med 3,5 in štirimi odstotki BDP-ja, je razložila Kamnarjeva.

Pahor: Konkurenčni in solidarni med krizo
Glede strukturnih reform, za katere bo treba doseči širši politični in družbeni konsenz, je Pahor izrazil svoje osebno mnenje, da "bo treba prav gotovo pogledati v pokojninski, zdravstveni in plačni sistem ter preučiti učinkovitost porabe javnih sredstev". Vlada želi, da premagamo krizo bolj konkurenčni in bolj solidarni, je dodal.

Pahor se je sicer po seji vlade dotaknil tudi morebitnega referenduma o vstopu Hrvaške v zvezo Nato in dejal, da referenduma ni nikoli podpiral in ga tudi sedaj ne. Kot je spomnil Pahor, je njegova vlada državnemu zboru predlagala ratifikacijo protokola o vstopu Hrvaške in Albanije v zvezo Nato. Obenem je premier izrazil zadovoljstvo s sredinim obiskom evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna.

Falcon najverjetneje spet v najem
Vlada je na današnji seji odločala tudi o usodi letala falcon. Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Krek, da je glede letala falcon posebna delovna skupina v svojem poročilu opredelila devet možnosti rešitve za letalo, od tega pa so tri trenutno izvedljive. Kot najbolj realno možnost je navedel oddajo letala v najem oz. oddajanje. Po Krekovih besedah bi se v tem primeru letalo uporabljalo tudi za potrebe državnih organov.

Kot drugo rešitev je državni sekretar omenil dokapitalizacijo, kot tretjo pa je navedel uporabo letala v Slovenski vojski. Delovna skupina se bo sestala tudi s predstavniki ministrstev, s katerimi bi sodelovali pri realizacije prve možnosti, je dodal Krek.

Z novim šolskim letom za 1.500 več vpisnih mest
Vlada je na današnji seji odločala tudi o razpisu za vpis na dodiplomske programe v prihodnjem študijskem letu, ko bo na voljo 1.500 vpisnih mest več kot lani. Univerze in samostojni visokošolski zavodi bodo s prihodnjim letom prešli na bolonjski študijski program, pri čemer bo prihodnjim brucem na voljo 27.155 vpisnih mest, od katerih jih bo več kot dve tretjini na rednem študiju.

Z novim šolskim letom novi programi
Z novim šolskim letom bodo uvedli tudi nekaj novih programov. Ljubljanska Pedagoška fakulteta tako ponuja študij tiflopedagogike in pedagogike specifičnih učnih težav, ljubljanska zdravstvena fakulteta pa študij laboratorijske zobne protetike ter ortotike in protetike. Tudi članice Univerze na Primorskem razpisujejo nove študijske programe, in sicer mednarodno poslovanje, matematiko v ekonomiji in financah; bioinformatiko.

Prvič pa v razpisu sodeluje tudi Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu, državni zbor jo je ustanovil lani, prihodnje študente pa vabi na program Informatika v sodobni družbi.

B. K./T. K.

Vlada predlaga spremembe proračuna