Po Cerarjevih besedah smo v preteklosti že dokazali, da mednarodna skupnost zna in zmore delovati enotno. Foto: Bobo
Po Cerarjevih besedah smo v preteklosti že dokazali, da mednarodna skupnost zna in zmore delovati enotno. Foto: Bobo

Unija vsaj za zdaj ni dorasla prebežniški krizi, je ugotovil Pahor. "Odsotnost skupne evropske politike prepušča odgovornost nacionalnim rešitvam, za katere se bo šele izkazalo, ali so rešitve ali poglabljanje problemov," je dejal in dodal, da je kriza naš skupen izziv.

"Nacionalne sebičnosti bodo pogubne," je opozoril, pri čemer meni, da potrebujemo premišljene praktične ukrepe za kratkoročno premagovanje težav in jasno dolgoročno vizijo nove Evrope. "V naslednjih mesecih in letih bo odločilno, ali bo prevladal koncept dvoma o evropski ideji in krepitev nacionalnih egoizmov ali pa bo kljub vsemu znova uspel koncept zaupanja in vere v evropsko idejo in poraz političnih stremljenj, ki vidijo evropsko prihodnost v njeni preteklosti," je dejal.

Potrebne bodo trajne rešitve
Premier Cerar je prepričan, da bi skupne evropske rešitve morale temeljiti na ukrepih za ustavitev neobičajnih migracij, povečanju nadzora na zunanjih mejah EU-ja ter učinkoviti politiki vračanja tistih, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite. Pri tem je treba paziti, da parcialno reševanje ene krize ne vodi v nastanek nove, je opozoril.

Pahor pa je ob tem še izpostavil, da prebežniška kriza v osnovi ne bo rešena, dokler ne bo rešena sirska kriza, preseženo nezaupanje na Bližnjem vzhodu in postavljeni čvrsti obeti za boljšo prihodnost Severne Afrike. "Ni si mogoče zamisliti, da bi to lahko dosegli brez sodelovanja ZDA in Ruske federacije ter celotne mednarodne skupnosti," je še dejal Pahor.