Prijave za tri direktorska mesta so prispele na RTV Slovenija. Foto: BoBo
Prijave za tri direktorska mesta so prispele na RTV Slovenija. Foto: BoBo

Na Radioteleviziji Slovenija (RTV Slovenija) so sicer tokrat ponavljali razpisni postopek za direktorje televizije, radia in digitalnih vsebin. Po neuradnih informacijah je razpisna komisija namreč ugotovila, da je več prijavljenih kandidatov v prvem razpisnem postopku oddalo nepopolne prijave.

Na razpis za direktorja televizije je takrat sicer prispelo šest prijav, za direktorja radia so prispele štiri, za direktorja za digitalne vsebine pa tri prijave. Na razpis za direktorja Radia Slovenija sta se med drugim prijavila zdajšnji v. d. direktorja Radia Slovenija Mirko Štular ter radijska novinarka in nekdanja urednica Darja Groznik. Televizijska novinarka in voditeljica Ksenija Horvat se je prijavila za mesto direktorice TV Slovenija, za direktorico digitalnih vsebin pa sta kandidirali aktualna v. d. vodje spletnega portala Multimedijskega centra (MMC) Kaja Jakopič in nekdanja direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak. Njena prijava naj bi bila med vsemi prispelimi takrat tudi edina popolna.

Sorodna novica Svet delavcev pozval h korektni razpravi o dogajanju na RTV Slovenija

Ponovno prijavo na razpis sta za STA za zdaj potrdili Ksenija Horvat in Kaja Jakopič.

Direktorja radia in televizije sicer iščejo po tistem, ko je prejšnjima mandat prenehal z uveljavitvijo novele zakona o RTV Slovenija, ki je predvidela spremenjen način upravljanja zavoda. Novela je na novo predvidela tudi imenovanje direktorja digitalnih vsebin.

Aktivi pričakujejo, da bodo kandidati razkrili svoje programe

Iz Aktiva novinarjev Radia Slovenija, Aktiva novinarjev Informativnega programa Televizije Slovenija in Aktiva MMC-ja pa so v sredo na kandidate in kandidatke za direktorska mesta na televiziji, radiu in digitalnih vsebin naslovili poziv, naj zaradi transparentnosti in večjega zaupanja javnosti v njihovo prihodnje delo javno objavijo svoje kandidature oziroma programe in vizije delovanja na mestih, za katera so se prijavili.

"Če gradimo boljšo, drugačno in sodobno radiotelevizijo, moramo spodbujati k čim večji transparentnosti postopkov na javnem zavodu RTV Slovenija, še posebej na položajih, ki so tako pomembni za izvajanje programskih vsebin," so zapisali v pozivu.

K objavi programov kandidatov za direktorska mesta so sicer sprva pozvali tudi upravo RTV Slovenija, a so iz te odgovorili, da te pravice nimajo oziroma da mora to dovoliti vsak kandidat posebej.