Ministrica in izolski župan. Foto: BoBo
Ministrica in izolski župan. Foto: BoBo

V izolski občini so v odgovoru Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), ki so ga posredovali tudi medijem, navedli, da so ugotovili, da "ena od rezerviranih sob ni bila zaračunana za namen, kot sta ga predvidevali rezervacija in naročilnica".

Pojasnili so, da so Pivčevi rezervirali sobo v omenjenem hotelu od 12. do 14. junija, ko je bila ministrica gostja občine. Občina Izola je poravnala stroške dveh noči bivanja v hotelu za ministrico in za osebje njene varnostne službe, saj je bila pobudnica in gostiteljica obiska, so zapisali.

Sorodna novica Razkrivamo: Ministrici prenočitev v hotelu na Obali plačala izolska občina

Ob tem so zatrdili, da v nobenem primeru niso nameravali poravnati stroškov bivanja nikomur drugemu kot predstavnikom ministrstva oz. varnostnikom, saj so imeli informacijo, da je ministrica varovana oseba. Z informacijo, da stroške varovanja poravna pristojno ministrstvo, občina ni bila seznanjena, so dodali.

Kot smo že poročali, so tudi na Generalni policijski upravi (GPU) v ponedeljek za Televizijo Slovenija potrdili, da je strošek dvodnevne nočitve varnostnikov znašal 250 evrov, prek spletnega portala booking.com pa ga je s službeno kartico plačal eden od varnostnikov.

Na računu dve imeni, ki nista bili skladni z rezervacijo občine

Hotel Marina je občini 5. junija poslal predračun za dve nočitvi z zajtrkom od 12. do 14. junija s končno ceno 454,8 evra, v kar je bila vključena turistična taksa in prijavnina. Na podlagi tega predračuna je bila 17. junija tudi izdana naročilnica. Dan pozneje so prejeli račun hotela in ga 20. julija plačali, saj se je končni znesek ujemal z zneskom na naročilnici.

Ob tem pa na občini pojasnjujejo, da pristojni zaposleni pri odreditvi plačila računa niso bili pozorni na napake v specifikaciji računa. V računu namreč ni bila vključena turistična taksa in strošek prijavnine, prav tako sta bili na računu navedeni še dve imeni, ki nista bili skladni z rezervacijo občine.

Sorodna novica Občina Izola že lani plačala račun ravno za noč, ko je v hotelu prenočila družina Pivec

Kot pravijo, so zato o tem obvestili pristojno službo hotela in zahtevali popravek oz. dobropis računa. Nov račun s popravljeno specifikacijo so prejeli 29. julija.

Krivdo prevzel županov kabinet

Ko so bile ugotovljene napake na računu, so zaposleni opravili natančen pregled celotnega postopka, ki je pokazal, da ena od rezerviranih sob ni bila zaračunana za namen, kot sta ga predvidevali rezervacija in naročilnica, ki ju je občina poslala hotelu, navajajo na občini.

"Glede na to, da je do napake pri odrejanju plačila računa prišlo v kabinetu župana, se je župan občine Izola Danilo Markočič odločil, da prevzame objektivno odgovornost in povrne znesek neupravičeno zaračunane sobe," so sporočili.

Ob tem bo župan v najkrajšem času zaposlene v kabinetu seznanil z dodatnimi navodili glede naročanja in plačevanja storitev ob obiskih različnih delegacij, ki jih gosti občina, so zatrdili.

Na prvotnem računu tudi imeni sinov

Sorodna novica Strankarski kolegi čakajo pojasnila. Pivčeva: "Živimo v času politične histerije."

Kmetijska ministrica in predsednica stranke DeSUS, katere član je tudi izolski župan Markočič, se že več dni otepa očitkov, da je službeni obisk v Izoli, kjer je skupaj z županom urejala projekt ribiškega muzeja, raztegnila še v zasebnega, ob tem pa prenočila v hotelu na račun občine. S prvotno izdanega hotelskega računa naj bi izhajalo, da sta tam bivala tudi njena sinova.

Glede konca tedna v Izoli je Pivčeva zatrdila, da je bilo najprej res v načrtu, da bosta z njo spala tudi otroka in sta se zato tudi prijavila v hotelu, vendar so si po njenih besedah potem premislili in sta prespala drugje.

"Glavni razlog za to je bilo prav izogibanje morebitnim očitkom, da je sobo zanju plačala občina, čeprav so mi rekli, da je to legitimna odločitev gostiteljev, a kot rečeno, živimo v času politične histerije," je zapisala v odzivu na Facebooku.

Kdo je spal v drugi sobi, v Izoli niso pojasnili