Ministrica ni želela pred kamero, v telefonskem pogovoru je vprašala, zakaj je treba delati cirkus, in pojasnila, da je bil obisk Izole v celoti služben. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Ministrica ni želela pred kamero, v telefonskem pogovoru je vprašala, zakaj je treba delati cirkus, in pojasnila, da je bil obisk Izole v celoti služben. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je v petek, 12. junija, s svojim strankarskim kolegom, županom Izole Danilom Markočičem na pot pospremila projekt ribiškega muzeja v Izoli. Službeni obisk pa očitno ni bil samo službeni, pač pa se je, vsaj okoliščine tako kažejo, ob koncu tedna podaljšal v zasebnega. V Izoli je bila skupaj s sinovoma, s katerima je bila v petek zvečer nastanjena v izolskem hotelu Marina.

Izolska občina je v hotel predhodno poslala naročilo za dve sobi s pogledom na morje od 12. do 14. junija. Štiri dni pozneje je hotel občini izdal račun za plačilo 454 evrov, ki nam ga je uspelo pridobiti, čeprav ga občina skriva. Iz njega je jasno razvidno, da gre za hotelske storitve za Pivčevo in njena dva sinova.

Ministrica ni želela pred kamero, v telefonskem pogovoru je vprašala, zakaj je treba delati cirkus, in pojasnila, da je bil to v celoti službeni obisk. Dodala je, da ni nameravala ostali v Izoli, a da naj bi jo župan Markočič preprosil, da ostane zaradi ribiške problematike. Pivčeva je povedala še, da so v soboto ves dan pluli z ribiško barko in se z ribiči pogovarjali o koncesijah.

Pod sobotno fotografijo, ki jo je dan pozneje objavila na Instagramu, je z morja zapisala: "Čas za najdražje, čas za družino." Objavila pa je še več turističnih fotografij. Ne na vladnem portalu ne na njenih družbenih omrežjih nismo našli nobene informacije o uradnih pogovorih ob koncu tedna. V tem, da je račun plačala občina, ne vidi ničesar spornega, za sinova pa pojasnjuje, da je bilo sprva res mišljeno, da bi prenočila v hotelu, na koncu pa da sta spala pri prijateljih. V njuno nesojeno sobo naj bi se nastanila varnostnika.

Sprememba hotelskega računa

Pa je bilo res tako? Po naših informacijah se je namreč po izbruhu afere Vinakras v Izoli dogajala prava mala drama z računi. Z dobropisi, domnevnimi napakami s turistično takso – na koncu je prvotni hotelski račun včeraj dobil novo podobo. Iz popravljenega sta izginili imen sinov, na njem pa ni imen varnostnikov. Na računu sploh ni več nobenega imena. In ne samo to, izginila je tudi ena soba, ostala je samo tista za Pivčevo s podvojeno ceno, da se je pod črto skladalo s ceno s prvega računa za dve sobi.

Župana Markočiča nismo priklicali, z občine odgovarjajo, da je logično, da so ministrici plačali tridnevno bivanje, saj da je prišla na občinsko povabilo. V nedeljo pa tako: ministrica pravi, da je že zgodaj odšla domov, na občini pa, da je obiskala še znano istrsko vinsko klet, kjer se je seznanila s težavami istrskih vinarjev.


Ali lahko občina plača stroške ministru, če je ta v tej občini na službeni poti?

Na vsak način se je treba takšnemu početju izogibati, je v pogovoru z novinarjem Televizije Slovenija Žigo Bonča povedal pravnik Rajko Pirnat. Če občina krije stroške prenočitve ministru, ki je bil v tej občini na službeni poti, je namreč tveganje nastanka konflikta interesov po mnenju Pirnata zelo visoko. "Občina lahko na primer konkurira sredstva z nekim projektom z drugimi občinami. Na ta način bi s tem minister prišel v konflikt interesov," je razložil Pirnat.

Še jasnejši je odgovor na vprašanje, ali lahko občina – če je minister na službeni poti v tej občini – plača tudi stroške prenočitve ministrovih družinskih članov. "Če je šlo za družinske člane, torej za zasebne potrebe ministra, potem pa čisto v nobenem primeru to ni dovoljeno in gre za kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije," je dejal Pirnat in dodal, da bi za kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije šlo tudi v primeru, če bi občina ministru plačala prenočitev, čeprav ta v občini ne bi bil na službeni poti.

Sorodna novica Še vedno ni jasno, kdo je ministrici Pivčevi plačal službeno-zasebni obisk Krasa

Računov s Krasa ministrica še ni pokazala

Težave Aleksandre Pivec se vrstijo druga za drugo. Povzetek dogajanja je za Televizijo Slovenija pripravila novinarka Metka Majer, ki je spomnila na afero SRIPT, ki je odjeknila lansko jesen, ko je bila ministrica v prejšnji vladi in ko je DeSUS še vodil Karl Erjavec. Nepravilnosti pri tem projektu so ugotovili na gospodarskem ministrstvu, tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sklenila, da je Pivčeva kršila tri člene zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ker komisiji ni prijavila, da poleg opravljanja funkcije opravlja še delo pri tem projektu.

Prejšnji teden je KPK vnovič začel predhodni preizkus proti Pivčevi glede njenega junijskega obiska na Krasu in nastopa v oglasnem spotu podjetja Vinakras. Pojavila so se vprašanja nasprotja interesov, plačila obiska in nastanitve. Pivčeva pravi, da je bila na Krasu delno zasebno in delno službeno, da je stroške zasebnega dela obiska poravnala sama in da bo, če bo potrebno, komisiji predložila potrebna dokazila. Javnosti računov sicer še ni pokazala. Ob tem ima kmetijska ministrica in predsednica DeSUS-a v stranki tudi precej dela s prepričevanjem, da je njeno delo v vladi in delo stranke pod njenim vodstvom dobro.