Vlada je danes prerazporedila proračunska sredstva. Foto: EPA
Vlada je danes prerazporedila proračunska sredstva. Foto: EPA

Poleg sredstev za izplačilo mesečnega temeljnega dohodka je vlada finančni upravi prerazporedila tudi 500.000 evrov, ki so namenjeni za poplačilo obveznosti iz povračila delno izgubljenega dohodka.

Iz tekoče proračunske rezerve je vlada ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti razporedila nekaj več kot 19 milijonov evrov za izplačilo denarnih nadomestil brezposelnim osebam v novembru. Kot so pojasnili na ministrstvu za finance, se je med letom izkazalo, da sredstva niso zagotovljena v zadostnem obsegu, saj jih ob pripravi proračuna ni bilo mogoče načrtovati. Znotraj finančnega načrta ministrstva za delo je vlada prerazporedila nekaj nad 843.000 evrov, prav tako za namen plačila transferja brezposelnim.

Ministrstvu za delo je vlada razporedila tudi nekaj več kot sedem milijonov evrov za plačilo nadomestil plače za zaposlene, ki jim je bilo odrejeno začasno čakanje na delo. Nekaj nad 172.000 evrov pa so na ministrstvu prejeli za pokritje nadomestil plač za zaposlene, ki jim je bila odrejena karantena.

Vlada je znotraj finančnega načrta ministrstva za okolje in prostor prerazporedila 663.000 evrov. 443.000 evrov so namenili za izvajanje obvezne državne gospodarske javne službe urejanje voda.

Izvedena bodo vsa redna vzdrževalna dela iz programa dela javne službe, ki zaradi pomanjkanja sredstev med letom niso bila izvedena oz. niso bila izvedena v zadostnem obsegu.

Znotraj okoljskega ministrstva so prerazporedili tudi 220.000 evrov, ki bodo namenjena za plačilo članarine Mednarodni agenciji za atomsko energijo in za sklad tehničnega sodelovanja, ki ga upravlja ta agencija.

Mikropodjetjem zaščitne maske iz blagovnih rezerv

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo samozaposlenim in mikropodjetjem, ki imajo do štiri zaposlene, zagotovilo zaščitne maske. Na podlagi zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covid-19 bo minister odločil o uporabi do petih milijonov zaščitnih mask, ki jih ima na zalogi zavod za blagovne rezerve in so namenjene zajezitvi širjenja okužbe v podjetjih. Za izvedbo ukrepa je treba zagotoviti sredstva za plačilo davka na dodano vrednost v višini 572.000 evrov in tudi za to je danes vlada poskrbela s prerazporeditvijo.

Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je vlada razporedila skoraj 457.000 evrov iz splošne proračunske rezervacije, s katerimi se bo financiral izpad plačil staršev vrtcem za čas, ko otrok ne obiskuje vrtca in so starši oproščeni plačila. Ta plačila se namreč po zakonu o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19 zagotavljajo sredstva iz državnega proračuna.

Nekaj manj kot 452.000 evrov je vlada ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti prerazporedila za financiranje dodatnih kadrov pri izvajalcih socialnovarstvene storitve institucionalnega varstva v javni mreži. Financiranje dodatnih kadrov od 22. avgusta za obdobje dveh let urejata zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val epidemije covida-19 in uredba o zagotovitvi javnih sredstev za financiranje dodatnih kadrov pri izvajalcih socialnovarstvene storitve institucionalnega varstva v javni mreži.

Foto: EPA
Foto: EPA