Janez Janša meni, da bomo prihodnje leto lahko videli prve učinke svežnja zakonov za rast. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša meni, da bomo prihodnje leto lahko videli prve učinke svežnja zakonov za rast. Foto: MMC RTV SLO

Mislim, da ni v vladi nikogar, ki si ne bi te dni želel še kakšen dan dopusta, kot pa garanje noč in dan in reševanje situacije.

Janez Janša
Zastava EU-ja
Premier Janez Janša je zatrdil, da Sloveniji za zdaj še ne bo treba zaprositi za pomoč EU-ja. Foto: EPA

Ni največja katastrofa, če izgubiš službo. Katastrofa je, če ne dobiš enake ali bolje plačane zaposlitve v doglednem času. Kajti zdaj trajaod dve do tri leta, da lahko najdeš novo službo.

Janez Janša
Janez Janša
Slovenija je več dala za pokojnine borcev NOB-ja kot za avtoceste, je dejal Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO
TV Maribor: Pogovor z Janezom Janšo
Predsednik vlade v Mariboru

»Ekipa deluje 100-krat bolje, kot je plačana,« je Janez Janša v intervjuju za TV Maribor odgovoril na vprašanje, kako deluje njegova ministrska ekipa. Odzval se je tudi na napovedi opozicije o interpelacijah. »Če so sposobni sestaviti ekipo, ki bi imela trdno podporo v parlamentu in ne bi povzročila politične krize, se še jaz podpišem pod to.
"Mislim, da ni v vladi nikogar, ki si ne bi te dni želel še kakšnega dneva dopusta, kot pa garanje noč in dan in reševanje situacije,"
meni Janša. Dodal je, da bi bilo pravično, da bi krizo reševala Pahorjeva vlada, ki jo je označil za naravno katastrofo, njene posledice pa bomo odpravljali še dolgo.

Za zdaj zunaj nevarnosti
Z zakonom za uravnoteženje javnih financ smo trenutno odvrnili nevarnost, da bi morali zaprositi za pomoč iz skladov EU-ja, se je odzval na špekulacije Financial Timesa o morebitni finančni pomoči Sloveniji. Je pa Slovenija v preteklih letih obljubila marsikaj, česar nismo izpolnili, in imamo zato težave z verodostojnostjo, je poudaril premier.


Nekaj smo si je pridobili nazaj s sprejetimi ukrepi, nekaj pa z obljubo o hitrem vnosu zlatega pravila v ustavo. Če se to ne bo zgodilo, bo morala opozicija prevzeti odgovornost, je poudaril.
Janša upa na dobre izide revizije
Vprašanja so se nanašala tudi na trenutno stanje v NLB-ju. Po njegovih besedah so prihranki v bankah varni, kakšna bo sanacija bančnega sektorja, pa bo odvisno od izidov pregleda bank. Trenutnega stanja vlada po njegovih besedah ne pozna, kot tudi ne pozna razlogov za umik KBC-ja.
Upa pa, da bo stanje boljše kot ugibanja, ki se pojavljajo v časopisih. O načrtih z lastništvom državnega premoženja ni dal konkretnih odgovorov, povedal je le, da bo država zagotovo ohranila delež v lastništvu infrastrukture. »Za vse drugo je pa tako. Nič nam ne pomaga lastništvo v podjetju, ki propada, in moramo plačevati še njegove dolgove,« je pojasnil.
Malce luči na obzorju
Za naslednje leto si, sodeč po Janševih besedah, lahko obetamo večje pozitivne premike v bilancah podjetij in pri rasti delovnih mest, če bo DZ potrdil sveženj predlogov za spodbujanje rasti, ki ga je pripravila njegova vlada. Pripravljen je tudi projekt regij, ki pa nima dvetretjinske podpre, je povedal Janša. Meni, da bi ga Slovenija nujno potrebovala, a ni zavesti o tem.
Zatrdil je, da regije niso dodaten strošek in administracija, ampak je nujno decentralizirati državo, saj bo tako Slovenija imela možnost za razvoj. Z varčevalnimi ukrepi naj bi se po Janševih besedah letos za polovico manj zadolžili kot lani, a proračuna za leto 2013 in 2014 bosta morala vseeno v nadaljnjo racionalizacijo.
Na Štajerskem se obrača na bolje
Podravska regija je po premierjevem mnenju dobila hude udarce, je pa nekoliko prej kot večina Slovenije doživela delno očiščenje v gospodarstvu. Podjetja so v podravski regiji tako prvič po dveh letih izgub poslovala pozitivno, je dejal.
Vse regije v Sloveniji, razen ljubljanske, potrebujejo posebno obravnavo, je odgovoril na vprašanje, ali za podravsko regijo pripravljajo poseben program. Ob tem je poudaril, da je bilo v preteklosti ravno nasprotno, saj je skoraj 60 odstotkov pomoči šlo v osrednjeslovensko regijo. »Kar pomeni, da se je centralizem še toliko bolj okrepil,« je dodal.
Nekatera podjetja bodo morala še iti v stečaj, je dejal, vidijo pa nove poganjke, ki jih bodo obiskali in jim poskusili z javnimi razpisi pomagati. »Ni največja katastrofa, če izgubiš službo. Katastrofa je, če ne dobiš enake ali bolje plačane zaposlitve v doglednem času. Kajti zdaj traja dve do tri leta, da lahko najdeš novo službo,« je povedal.
"Več za pokojnine borcev NOB-ja kot za avtoceste"
Dotaknil se je tudi nedavnih rezov na račun upokojencev. Tu je izpostavil veterane vojne za Slovenijo, ki da določene beneficije dobivajo le kakšno leto, medtem ko so davkoplačevalci skozi zgodovino za veterane NOB-ja plačali prek štiri milijarde evrov. "To je na primer več, kot smo dali za avtoceste," je dejal.
In tu se je nedavno porezalo, saj ti dodatki ne izhajajo iz plačanih prispevkov. Po njegovih besedah je za posebne kategorije pokojninskih prejemkov proračun lažji za 250 milijonov evrov na leto.

Mislim, da ni v vladi nikogar, ki si ne bi te dni želel še kakšen dan dopusta, kot pa garanje noč in dan in reševanje situacije.

Janez Janša

Ni največja katastrofa, če izgubiš službo. Katastrofa je, če ne dobiš enake ali bolje plačane zaposlitve v doglednem času. Kajti zdaj trajaod dve do tri leta, da lahko najdeš novo službo.

Janez Janša
TV Maribor: Pogovor z Janezom Janšo
Predsednik vlade v Mariboru