Cena 35 evrov vključuje najem senčnika, ležalnika in kopalne brisače. Foto: MMC RTV SLO
Cena 35 evrov vključuje najem senčnika, ležalnika in kopalne brisače. Foto: MMC RTV SLO

Kopalka trdi, da na vhodu v kopališče ni bilo zapor ali tabel, ki bi obiskovalce obveščale, da je za kopanje treba plačati, hkrati pa jo je presenetila varnostnica, ki je od nje, potem ko se je že okopala, zahtevala, naj storitve na plaži plača. Ker tega ni storila, je zraven pristopil še kopališki mojster. Po krajšem pogovoru, v katerem naj bi po navedbah tiskovnega predstavnika hotelov LifeClass kopalka vznemirjala druge kopalce, je plažo zapustila.

Iz hotelov LifeClass so se odzvali, da je uporaba omenjene plaže brezplačna le za goste Grand Hotela Portorož in Hotela Kempinski Portorož, sicer pa je v skladu z zakonom vsem sprehajalcem omogočen prost prehod čez kopališče. Tisti, ki se želijo kopati, morajo storitev plačati. V omenjeno ceno je vključen tudi najem senčinka, ležalnika in kopalne brisače. Poudarjajo še, da je cenik javno dostopen ob vhodu na plažo.

"Dovoljenje za pobiranje plačil za storitve, ki jih nudimo, nam daje država, ki nam je podelila koncesijo za vodno dovoljenje za upravljanje naravnega kopališča," pojasnjujejo in napovedujejo, da bodo tovrstno prakso opozarjanja kopalcev, ki za kopanje ne plačajo, nadaljevali.

Zakon o vodah določa, da morata biti vsem sprehajalcem omogočen prost dostop in prehod do morja, zaradi česar so po naročilu inšpektorjev junija družbe Istrabenz Turizem, Hoteli Bernardin in poslovna enota družbe Terme Krka Talaso Strunjan, ki upravljajo z nekaterimi naravnimi kopališči na Obali, odstranile ograje na nekaterih plažah ob Slovenski obali.

Omenjene družbe pa so se odločile, da vstopnin na plažah ne bodo prenehale zaračunavati, saj bi to po njihovem mnenju privedlo do razmaha nizko cenovnega turizma, vandalizma, popivanja na plažah in podobnega.