Višja cena odvoza vozila s pajkom naj bi bila zaradi višjih stroškov, cena pa se pet let ni spremenila. Foto: MMC RTV SLO
Višja cena odvoza vozila s pajkom naj bi bila zaradi višjih stroškov, cena pa se pet let ni spremenila. Foto: MMC RTV SLO
Nad napačno parkiranje z višjimi globami, ne pa z ureditvijo javnega prevoza! Foto: MMC RTV SLO
Trenutno v Ljubljani delujejo trije četrtni mladinski centri, in sicer v Zalogu, za Bežigradom in v Šiški. V pripravi je še četrta lokacija v Črnučah, v nekdanji diskoteki Black Jack, ki je prazna že skoraj desetletje in je od zaprtja diskoteke nihče ni uporabljal. Foto: MMC RTV SLO
Višje kazni za napačno parkiranje

Ljubljanski mestni svetniki namreč razpravljajo o spremembah odloka o cestnoprometni ureditvi, v katerem so natančno zapisane nove pristojnosti mestnih redarjev, ki jih določa zakon o varnosti cestnega prometa. Prav tako pa so v njem tudi višje cene za napačno parkiranje.

Kazen za odstranitev parkiranega vozila s pajkom tako ne bo več 67 evrov, ampak 100 evrov. Za priklenitev in odstranitev lisic pa naj bi namesto današnjih 35 evrov podnevi in 67 evrov ponoči ter ob nedeljah in praznikih po novem odšteli 50 oziroma 100 evrov, poroča TV Slovenija.

Višja cena odvoza vozila s pajkom naj bi bila zaradi višjih stroškov, cena pa se pet let ni spremenila. Višje kazni pa naj bi nasploh uvedli zato, ker ljudje niso več spoštovali tako nizkih glob in so parkirali na zelenicah in pločnikih.

A vsi se s tem ne strinjajo. SDS-ov svetnik Peter Sušnik tako meni, da mora občina "najprej zagotoviti možnosti ljudem, da se normalno obnašajo, šele nato pa naj penalizira. Nima smisla samo dvigovati kazni in glob".

Ljubljanska parkirišča poslovala s tretjino milijona visokim čistim dobičkom
Ob tem velja omeniti, da so Ljubljanska parkirišča in tržnice polletje končale s čistim dobičkom v višini 317.976 evrov. Kot je na predstavitvi poročila povedala v. d. direktorice javnega podjetja Mateja Duhovnik (tudi trenutna v. d. Darsa), so vse dejavnosti poslovale pozitivno, razen prevoza potnikov po tirni vzpenjači, ki je v prvem polletju ustvarila 74.573 evrov izgube.

Svetniki so razpravljali tudi o polletnem uresničevanju proračuna, ki je nizko, 34-odstotno pri prihodkih in odhodkih. Razlog za nizko realizacijo prihodkov je predvsem v slabi prodaji mestnih zemljišč ter zgradb in prostorov, kar je bilo uresničeno le 8- oziroma 15-odstotno. Skrbijo tudi izjemno visoki stroški dela, meni svetnik Sušnik, ki realizacijo proračuna označuje kot slabo.

V vrtcih v ljubljanski občini prostora za 715 otrok več
Ljubljanska občina pa bo objavila tudi razpis za dodelitev koncesij za 50 novih oddelkov v zasebnih vrtcih in tako zagotovila prostor za 715 otrok, ki so ostali na čakalnih listah. Z razpisom je danes soglašal mestni svet, ki je tudi podprl ustanovitev Javnega zavoda Mladi zmaji.

Njegovo poslanstvo bo zagotoviti mrežo ustrezno opremljenih prostorov, v katerih lahko otroci, družine in mladi kakovostno preživljajo prosti čas bodisi v obliki organiziranih oziroma vodenih vzgojno-izobraževalnih in kulturnih dejavnosti bodisi samostojno glede na svoje interese za spodbujanje socialne kohezivnosti.

Trenutno v Ljubljani delujejo trije četrtni mladinski centri, in sicer v Zalogu, za Bežigradom in v Šiški. V pripravi je še četrta lokacija v Črnučah, v nekdanji diskoteki Black Jack, ki je prazna že skoraj desetletje in je od njenega zaprtja ni nihče uporabljal.

V pripravi tudi lokacija na Mali ulici 5
Prav tako je v pripravi lokacija v Mali ulici 5, kjer bodo uredili pokrito otroško igrišče. Do leta 2011 v MOL-u načrtujejo še četrtni mladinski center na Viču, v Centru in pod Šmarno goro. Pokrito otroško igrišče pa bo MOL uredil tudi v Stožicah.

Višje kazni za napačno parkiranje