V komisiji DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so zaradi zmanjšanja sredstev zaskrbljeni. Foto: MMC RTV SLO
V komisiji DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so zaradi zmanjšanja sredstev zaskrbljeni. Foto: MMC RTV SLO
Komisija DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb meni, da je predlog proračuna oklestil preveč sredstev za obveščevalno dejavnost. Foto: BoBo

Minister za gospodarski razvoj Stanko Stepišnik je menil, da je predlog proračuna razvojno naravnan, socialen in fiskalno vzdržen. Vlada se je po njegovih besedah odločila, da z nekaj dodatnimi davki zagotovi socialno vzdržen proračun, ne posega v pokojnine in transferje in zagotovi socialni mir.

Romana Tomc (SDS) pa je po drugi strani menila, da je proračun nerealno načrtovan, predvsem na strani prihodkov. Vladi je očitala, da je odhodke pustila nespremenjene, primanjkljaja pa namerava zmanjševati z višjimi davki. Ne ve se, kakšna bo ekonomska politika v prihodnjih letih, prav tako se ne nadaljuje s strukturnimi reformami, je poudarila.

Po mnenju Franca Bogoviča (SLS) pa manjkajo zlasti sistemske rešitve, ne pa da se, kot pravi, ukrepa z mikroinstrumenti, kar da je pogubno tudi za socialno državo.

Tomčeva: Nepremičninski davek bo udaril po ljudeh in kmetih
Razprava se je vrtela tudi okoli davka na nepremičnine, s katerim vlada v 2014 načrtuje zbrati 205 milijonov evrov. Tomčeva je menila, da bo davek močno vplival na gospodarstvo, kmete in socialni položaj ljudi, na katere bodo že tako vplivali neusklajevanje dohodninske lestvice, dvig DDV-ja in neusklajevanje pokojnin.

Bogovič pa meni, da se bo z novim davkom podrlo sistem, ki deluje, slabe evidence pa, da bodo povzročile veliko težav. Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je ob tem pripomnila, da je Slovenija glede obdavčitve potrošnje in dohodkov blizu povprečja EU-ja in OECD-ja, pri obdavčitvi nepremičnega premoženja pa precej pod povprečjem.

Tudi gospodarstvo proračunu precej nenaklonjeno
OZS je opozoril, da malo gospodarstvo ne bo zmoglo novih dodatnih obremenitev. Kritični so bili tudi glede 500-milijonskega sklada pri SID banki, ker samostojni podjetniki ne morejo kandidirati za posojila.
Tudi gospodarska zbornica je razočarana nad rezultati, ki se odražajo v proračunih, ki da sta izrazito socialno in potrošno naravnana ter ne vključujeta strukturnih reform, pozitivno pa je ji med drugim zdi predvideno povečanje črpanja sredstev, čeprav da bo za izvedbo potrebnega veliko dela. Gospodarska zbornica tudi opozarja, da je za nekatere sektorje davek na nepremičnine precej višji, kot je bilo nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.
Zmanjšana varnost države
Zmanjšanje proračunskih sredstev za operativno delovanja SOVE, OVS-ja, policije in kriminalistične dejavnosti je nesprejemljivo in lahko ogrozi varnost države in državljanov, pa je sklenila komisija DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Komisija je tako ugotovila, da proračun ne zagotavlja popolnega obsega operativnega delovanja, zato vladi predlaga, da "zaradi potencialne nevarnosti ogrožanja varnosti tako države kot državljanov spremeni proračun in ga umakne ter predlaga takšen proračun, ki bo tem službam zagotovil toliko proračunskih sredstev, da bo zagotovljeno varno opravljanje njihovega dela vsak dan in zagotavljanja varnosti tako države kot državljanov", je dejal predsednik komisije in poslanec SDS-a Dragutin Mate. Komisija je sklep sprejela s štirimi glasovi za in tremi glasovi proti.