Poklicni gasilci. Foto: BoBo
Poklicni gasilci. Foto: BoBo

Generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc je v izjavi za medije pred ministrstvom za obrambo (Mors) pojasnil, da ta obisk ni klasičen protestni shod članov sindikata, pač pa "krik obupanih nad dogajanjem v naši državi s strani tistih, ki nas vodijo, ki kljub temu, da imajo jasno zapisane zaveze, ki so več kot le obljube, teh ne spoštujejo".

David Švarc. Foto: BoBo/Borut Živulović
David Švarc. Foto: BoBo/Borut Živulović

Pri tem imajo v mislih ministra Mateja Tonina, ki se kljub zavezam ministrstva za obrambo in vlade, podpisanim pred tremi leti, ni z njimi pripravljen niti srečati, je pojasnil. Spomnil je, da še vedno niso udejanjene zaveze iz stavkovnega sporazuma glede sklenitve normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in uveljavitev pravice do položajnega dodatka.

Zato so se odločili, da danes samoiniciativno pridejo na ministrstvo, pri čemer so pričakovali, da jih bo Tonin "v skladu z vsemi normativi socialnega dialoga" sprejel ter z njimi dorekel način realizacije podpisanih zavez, ki jih je minister dolžen udejanjiti, je poudaril Švarc. Ob tem je Švarc spomnil, da je bila praksa Toninovih predhodnikov drugačna in da so bili vsi pripravljeni na socialni dialog.

Sorodna novica Obrambno ministrstvo podpisalo stavkovni sporazum z gasilci

Mors: Ves čas smo pripravljeni na dialog

Na ministrstvu za obrambo omenjene očitke zavračajo in poudarjajo, da so ves čas pripravljeni na dialog s sindikatom. V sindikatu so zavračali pogovore z državnim sekretarjem Damijanom Jaklinom, ki ga je za to pooblastil minister, so zapisali na ministrstvu. V sindikatu navajajo vrsto neutemeljenih očitkov, tako o nespoštovanju stavkovnih zahtev kot zavračanju sindikalnega dialoga, trdijo na Morsu.

"Ni tako, gre, preprosto povedano, za laž," pravi Švarc. Poudaril je, so Tonina in ministrstvo od oktobra lani petkrat pozvali k srečanju in nadaljevanju pogajanj, zadnji odgovor pa so prejeli novembra lani. Takrat jih je Jaklin obvestil, da nadaljevanje pogajanj ni mogoče, dokler o tem ne odloči vlada. Kot je dejal, sami nimajo težav pri pogovorih z nekom, ki ima mandat za pogajanja.

Čeprav so tokrat pričakovali pogovor s Toninom, pa so vendarle privolili v pogovor z državnim sekretarjem. Na srečanju so se po navedbah ministrstva dogovorili, da bodo poklicni gasilci pisno podali predlog za pogovore, na ministrstvu ga bodo preučili, na tej podlagi pa se bo čim prej vzpostavil socialni dialog.

Tonin: Z gasilskimi združenji imamo reden dialog, sestava pogajalske skupine ministrstva ni izbira sindikata

Ministrstvo za obrambo z reprezentativnimi gasilskimi združenji vodi reden dialog, je ob robu današnjega obiska v Kranju povedal minister Matej Tonin. Ob tem je poudaril, da v sindikatu poklicnih gasilcev ne morejo določati, kdo bo sestavljal pogajalsko skupino ministrstva, so pa na ministrstvu vedno odprti za pogovore in dialog.

"Današnji zaplet je nastal zaradi tega, ker se je sindikat poklicnih gasilcev želel dobiti izrecno z mano, čeprav smo v ekipi dogovorjeni, da se s sindikati dobivata državna sekretarja," je v izjavi za medije dejal Tonin, ki se je danes mudil na obisku pri kranjskih gasilcih. Kot mu je sporočil Jaklin, bodo pogovore z gasilci nadaljevali, zato Tonin tudi ne vidi težav.

Njihova stavkovna zahteva je po Toninovih besedah ta, da vsi profesionalni gasilci dobijo dodatek za vodenje. Medtem pa ministrstvo meni, da vsi do tega niso upravičeni, ker vsi ne vodijo intervencij. "Tukaj smo na različnih bregovih, ampak z dialogom lahko vedno pridemo do rešitev. Pri nas so jim vrata vedno odprta. Sprejeli jih bomo tudi v prihodnje. Morajo pa razumeti, da sindikati ne morejo diktirati, kdo bo na naši strani pogajalec," je dejal minister.