V sindikatu poklicnih gasilcev poudarjajo, da število gasilskih intervencij ne sovpada z velikostjo posamezne gasilske enote. Foto: BoBo
V sindikatu poklicnih gasilcev poudarjajo, da število gasilskih intervencij ne sovpada z velikostjo posamezne gasilske enote. Foto: BoBo
SPGS
V sindikatu SPGS poudarjajo, da si želijo mirne rešitve zapleta, a so pripravljeni tudi na zaostritev sindikalnih akcij. Foto: Radio Koper/Karin Zorn

Sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc opozarja, da je ta poteza neokusna, saj nesreče ne izbirajo lokacij glede na velikost gasilskih enot.

V ajdovski poklicni gasilski enoti je zaposlenih 13 gasilcev, ki imajo delo organizirano v štirih izmenah. Vsako izmeno pa sestavljajo vodja izmene, vodja skupine, ki tudi prevzame vodenje izmene ob njegovi morebitni odsotnosti, in en poklicni gasilec. A po mnenju občine sta vodja izmene in vodja skupine preveč za izmeno treh gasilcev. Švarc pa ob tem opozarja, da pri občini zanemarjajo dejansko delo, ki ga gasilci opravljajo.

"To so strokovni ljudje, ki so obenem še hendikepirani glede na kolege iz večjih enot." Švarc namreč opozarja, da ti gasilci v primeru intervencij vodijo delo skupine od 10 do 20 ali več prostovoljnih gasilcev. Medtem ko imajo v večjih enotah "uigrane ekipe gasilcev, pa je tu vodenje skupine še toliko bolj zahtevno". Švarc ob tem opozarja, da manj kot šest gasilcev tako ali tako ne more izpeljati nobene resne intervencije, medtem ko gre lahko "trojica zgolj vlamljat kaka vrata". Ob tem poudarja tudi, da občina zanemarja, da velikost gasilske enote ne pove ničesar o številu dejanskih intervencij.

Namesto napredovanj revizija delovnih mest
Težave ajdovskih gasilcev imajo že sivo brado, tako so se več let gasilci pregovarjali s prejšnjim vodstvom zaradi napredovanj, ki so bila več kot desetletje zamrznjena. Tako so leta 2015 znova pozvali vodstvo k ureditvi napredovanj. Direktor GRC-ja Ajdovščina Miha Ergaver poudarja, da je bila takrat edina možnost "izvedba revizije", s katero so bili seznanjeni ustanovitelj in zaposleni. Revizijo je junija 2016 pripravila družba Deloitte in na podlagi revizije so pripravili tudi sistemizacijo.

A Švarc opozarja, da revizija sploh ni bila potrebna, saj bi se lahko z vsemi vprašanji obrnili na inšpektorat za javni sektor ali celo ministrstvo za javno upravo. Prav tako opozarja, da je direktor ob napovedi revizije poudarjal, da bodo iskali rešitev v korist zaposlenih, medtem ko so po reviziji, katere ugotovitve "so pretežno sledile željam naročnika", gasilcem ponudili pogodbe, ki jih uvrščajo na delovna mesta z nižjo plačo. Prav tako pri sprejemu revizije, ki jo je svet zavoda sprejel marca 2017, niso upoštevali mnenja sindikata.

Je sistemizacija maščevanje direktorja? Direktor ne komentira.
Švarc je prepričan, da je nova sistemizacija povračilni ukrep direktorja, ki je bil predhodno zaposlen kot direktor poveljnik, za kar pa ni izpolnjeval pogojev, kot se je ugotovilo v postopkih nadzora. Ergaver je na naša vprašanja odgovoril, da "zadeve ne komentira", in dodal, da so bili vsi akti zavoda usklajeni s krovnimi akti ustanovitelja. Odlok o ustanovitvi zavoda iz leta 2016 je predvidel ločitev funkcije direktorja in strokovnega vodje, kar je bilo z akti tudi realizirano, še dodaja Ergaver.

V bran novi sistemizaciji je stopil tudi župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin, ki je pred časom za časopis Dnevnik dejal, da nova sistemizacija ne pomeni degradacije gasilcev, in dodal, da se bo občina organizirala drugače, če gasilci ne bodo želeli podpisati novih pogodb z novimi, nižje vrednotenimi delovnimi mesti, ter kot skrajno možnost omenil zagotavljanje požarne varnosti s prostovoljnimi gasilci.

Župan odhaja na dopust, v kampanji pa ne želi reševati položaja
Gasilci novih pogodb, ki jim jih je vodstvo večkrat ponudilo, ne želijo podpisati, kljub temu pa se v vodstvu niso odločili za zakonsko možnost odpovedi pogodbe s ponudbo nove. Tako ajdovski gasilci ostajajo edini v državi, ki ne prejemajo na novo usklajenih višjih plač. V sindikatu so zato župana občine Ajdovščina pozvali na sestanek, na katerem bi poiskali mirno rešitev zapletov, a jim je odgovoril zgolj, da je srečanje nemogoče zaradi njegove teden dni trajajoče službene odsotnosti, ki ji bo sledil teden dni dopusta, potem pa bo nastopil že čas predvolilne kampanje, ki pa po mnenju Beočanina ni primeren za reševanje teh težav.

Na Beočanina smo naslovili vprašanja v povezavi z nastalim položajem in tudi zakaj je zavrnil sestanek s predstavniki sindikata, a smo na odgovore čakali zaman. Je pa v tem času Beočanin omilil svoje stališče do sestanka s sindikatom in kljub obveznostim napovedal, da bo skušal najti čas za srečanje. Švarc ob tem poudarja, da si v sindikatu želijo mirne rešitve zapleta, a če ne bodo našli skupnega jezika, bodo stopnjevali sindikalne dejavnosti.