Foto:
Foto:

Gre za pogodbo, po kateri bo vlada javnim uslužbencem v zameno za to, da so se julija lani odpovedali 2,4-odstotnemu zvišanju plač, v poseben zaprti pokojninski sklad, s katerim naj bi sicer upravljala Kapitalska družba, izplačevala premije dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Kolektivna pogodba velja za vse tiste javne uslužbence, za katere velja tudi kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti, v pokojninski načrt pa se bodo lahko vključili tudi pripravniki ter javni uslužbenci, ki so zaposleni za določen čas, in to pod enakimi pogoji kot ostali uslužbenci.
Poleg tega se bo lahko vključili tudi vsi tisti, ki so se v javnem sektorju zaposlili po 31. juliju 2003 oz. se šele bodo zaposlili, in sicer z dnem pridobitve statusa javnega uslužbenca.

Vlada je kot najboljšo ponudnico za upravljalko pokojninskega sklada javnih uslužbencev pretekli mesec potrdila Kapitalsko družbo, zato je mariborska družba Moja naložba konec minulega meseca vložila zahtevo za revizijo postopka.
Menijo namreč, da bi morala izbira potekati po pravilih zakona o javnih naročilih, vlada pa je za izbiro upravljalca objavila le povabilo k pripravi ponudbe.