Vloge je mogoče oddati od 22. aprila do 22. junija. Foto: Pixabay
Vloge je mogoče oddati od 22. aprila do 22. junija. Foto: Pixabay

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je lani poleti kupilo 10.000 prenosnih računalnikov. Namenjeni so socialno najšibkejšim.

Do ponedeljka so na skladu prejeli 923 vlog in jih od tega pozitivno rešili 527, so pojasnili. Sklad bo po pravnomočnosti izdanih odločb o tem, da je posamezen upravičenec upravičen do prenosnika, obvestil ministrstvo za digitalno preobrazbo, ki je odgovorno za strokovne in logistične naloge glede razdelitve prenosnikov.

Štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad je poziv za razdelitev računalnikov objavil 12. aprila, vloge pa je mogoče oddati od 22. aprila do 22. junija.

Na javni poziv za izposojo računalnikov se lahko prijavijo vlagatelji, ki so kot upravičenci do otroškega dodatka uvrščeni v prvi dohodkovni razred ter imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka. To pomeni upravičence, katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 230,76 evra.

Izbrani bodo tisti vlagatelji, katerih vloge bodo izpolnjevale oba pogoja, in sicer po vrstnem redu prispelih popolnih vlog ter do razdelitve 10.000 prenosnih računalnikov.

"Ko bodo vročene pozitivne odločbe postale dokončne (15 dni po vročitvi odločbe vlagatelju), bodo uporabniki prejeli prenosnike od ministrstva za digitalno preobrazbo," so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Poziv bodo podaljšali, če do izteka roka ne bodo razdelili vseh računalnikov

Na ministrstvu so poudarili, da so od objave javnega poziva izvedli več dejavnosti, da bi informacije o možnosti brezplačne izposoje računalnikov dosegle upravičence. Tako so poslali dopise šolam in humanitarnim organizacijam in objavili več novic na spletu.

Če do izteka roka ne bodo razdelili vseh računalnikov, bodo na skladu skladno z novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti poziv podaljšali. Če bodo po podaljšanju poziva še vedno na razpolago računalniki, bodo poziv ponovno objavili, pri tem pa določili novo skupino upravičencev, so navedli na skladu.

Kot je namreč navedeno v zakonu, se lahko na vsakokratni nadaljnji javni poziv prijavijo osebe, uvrščene v naslednji, višji dohodkovni razred za otroški dodatek, od drugega do vključno šestega dohodkovnega razreda.

Možnost javnega razpisa se je odprla z novelo zakona

Možnost objave javnega poziva za dodelitev računalnikov se je odprla z uveljavitvijo novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki jo je DZ sprejel konec marca. Vlada jo je pripravila po tistem, ko je 13.000 računalnikov, ki jih je lani poleti kupilo ministrstvo za digitalno preobrazbo in so bili povod za vložitev interpelacije zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh, obtičalo v skladišču.

Interpelacijo so zoper ministrico vložili poslanci SDS-a, po mnenju katerih je bil nakup 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov negospodaren in nesmotrn. Očitali so ji sum storitve kaznivih dejanj nevestnega dela v službi ter oškodovanja javnih sredstev, davkoplačevalcev in javnih financ. Stojmenova Duh je interpelacijo 28. marca uspešno prestala.

Na ministrstvu so ves čas zatrjevali, da so 13.000 računalnikov kupili za tri različne skupine prebivalcev, in sicer za namen brezplačne izposoje ranljivim skupinam prebivalcev, za vrtce in osnovne šole ter za pravne osebe javnega prava, prizadete v poplavah in plazovih.

Od skupno 13.000 računalnikov so jih do zdaj 39 razdelili občinam, ki so bile prizadete v poplavah, 2961 pa šolam in zavodom, katerih ustanoviteljica je država.

Nakup računalnikov je pod drobnogled vzela tudi Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK), ki je aprila preiskala prostore dobaviteljev 13.000 prenosnih računalnikov. Gre za podjetja Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92. AVK omenjena podjetja sumi nedovoljenega dogovarjanja o cenah in usklajenega ravnanja pri oddaji ponudb.