Kot kaže, gremo kmalu vsaj še na en referendum. Foto: MMC RTV SLO
Kot kaže, gremo kmalu vsaj še na en referendum. Foto: MMC RTV SLO

Pri zbiranju podpisov so sodelovali svobodni sindikati, študentske in druge organizacije. Zadostno število podpisov so zbrali že do sredine januarja. Predsednik Gibanja za svobodno delo Marko Funkl napoveduje, da bodo podpise v državnem zboru oddali v četrtek ali petek. Pričakujejo, da bo referendum razpisan na februarski seji državnega zbora, in sicer za sredino aprila.

Tako v gibanju kot na ZSSS-ju se zavzemajo za to, da bi bil na isti dan tudi referendum o pokojninski reformi, a, kot je znano, mora o slednjem najprej presoditi ustavno sodišče.


V Študentski organizaciji Slovenije so prepričani, da rešitev, predvidena z zakonom o malem delu, študentom ne bo omogočila, da bi zaslužili dovolj za študij. Na ZSSS-ju pa opozarjajo, da malo delo pomeni še več začasnih in nestanovitnih oblik zaposlitev, namesto da bi vlada spodbujala več zaposlitev za nedoločen čas.

Vlada je po drugi strani prepričana, da je referendum nepotreben, saj menijo, da bo šele tako študentsko delo postalo urejena oblika dela.

Ure in zaslužek omejeni
Znano je, da zakon predvideva, da bi malo delo lahko opravljali brezposelni, upokojenci in seveda študenti. Določeni sta 30-odstotna obdavčitev in omejitev dela pri posameznem delodajalcu.

Poleg tega bo upravičenec na mesec lahko opravil največ 60 ur malega dela oziroma 720 ur na leto. Študent ali dijak bo na mesec lahko delal več kot 60 ur, a letno ne bo smel preseči 720 ur.

Bruto urna postavka ne bo smela biti nižja od štirih evrov, bruto dohodek za opravljeno malo delo pa na leto ne bo smel presegati 6.000 evrov.