Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Vrednost letne pogodbe znaša 2.271.600 evrov, višina mesečnih nadomestil pa ne bo odvisna od štetja novic, ampak pogodba ponovno uvaja mesečno plačilo v dvanajstih enakih zneskih v višini 189.300 evrov. Za podpis in izvajanje pogodbe je vlada pooblastila v. d. direktorice urada za komuniciranje Petro Bezjak Cirman.

Podpis pogodbe z direktorjem STA-ja Igorjem Kaduncem je predviden za petek opoldne. S sklenitvijo te pogodbe bo agenciji po tistem, ko je bila že konec lanskega leta ukinjena sporna uredba o delovanju STA-ja, zagotovljeno normalno financiranje za opravljanje javne službe, je na novinarski konferenci po seji vlade izpostavila Bezjak Cirman.

"Slovenska tiskovna agencija namreč opravlja pomembno novinarsko delo stalnega, celovitega, točnega in objektivnega zagotavljanja informacij o dogodkih v Sloveniji in po svetu. Finančne negotovosti, ki je pestila STA v zadnjem času, je s tem konec, saj po poslovnem načrtu STA dodeljen denar zadostuje za normalno delovanje agencije," je navedla.

Dvig obsega financiranja je zlasti posledica večjih stroškov agencije za izvajanje javne službe, je dejala. Glede objave fotografij je pojasnila, da so zaradi opozoril fotografov o posegu na trg število fotografij, ki bodo na voljo v javnem servisu, znižali s pet na štiri.

Na vprašanje o pripravi sprememb zakona o STA-ja, ki bi na sistemski ravni preprečile finančno izčrpavanje agencije s strani katerekoli vlade, pa je dejala, da je to v pristojnosti ministrstva za kulturo. Si pa določene smernice obetajo tudi od revizije Računskega sodišča, ki se je začela lani in katere ugotovitve pričakujejo v tem polletju.

Izpostavila je še, da je z doslej sprejetimi draginjskimi ukrepi vlada tudi znižala stroške energentov drugemu javnemu mediju v Sloveniji, Radioteleviziji Slovenija, in sicer v višini 3,5 milijona evrov.

"V obeh zakonih, ki veljata za javna medija, je namreč zapisano, da je dolžnost ustanovitelja zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost ter zagotoviti primerno financiranje za izvajanje javne službe, kar z omenjenimi ukrepi vlada tudi izvaja," je ob tem izpostavila Bezjak Cirman.

Spomnila je še, da prav tako tri ministrstva - gospodarsko, finančno in kulturno - iščejo rešitve za zasebne medije.

Zaposleni na STA pogodbo razumejo kot pomemben premik naprej

Predstavniki zaposlenih na STA ocenjujejo, da je pogodba za opravljanje javne službe za leto 2023 v primerjavi s pogodbo za lani "pomemben korak naprej v smeri zagotavljanja tako finančne kot uredniške avtonomije". Predvsem ker med drugim odpravlja plačevanje na kos.

"Potem ko so bila državna sredstva za opravljanje javne službe STA dolga leta tako rekoč nespremenjena in niso pokrivala celotnih stroškov javne službe, je z letošnjo pogodbo vendarle prišlo do povečanja teh sredstev. Ustrezna višina nadomestila pa je nujna za zagotavljanje normalnega delovanja STA, upoštevajoč tudi stališče Evropske komisije glede vloge STA na medijskem trgu v Sloveniji," so v odzivu na vladno potrditev pogodbe o financiranju javne službe Slovenske tiskovne agencije izpostavili Svet delavcev STA, Sindikat novinarjev STA, Zastopstvo uredništva STA in Uredniški kolegij STA.

Poleg tega po njihovih besedah nova pogodba odpravlja sporni način financiranja javne službe na podlagi štetja novic in fotografij oziroma plačevanja na kos, ki ga je prejšnja vlada uvedla po sprejemu uredbe o financiranju javne službe STA. To uredbo je aktualna vlada sicer odpravila decembra lani.

Namesto tega bo zdaj javna služba financirana kot dejavnost. "Tudi s pomočjo tega nova pogodba preprečuje, da bi vladni urad za komuniciranje lahko arbitrarno odločal, katere vsebine, opravljene v okviru javne službe, bo financiral in katerih ne, ter na ta način posredno vplival na uredniško avtonomijo oziroma uredniško politiko," so pojasnili predstavniki zaposlenih.

Obenem pa so ponovili pričakovanje, da vlada še letos poskrbi tudi za pripravo ustrezne nadgradnje zakona o STA, in sicer tako, da bodo odpravljene nekatere nejasnosti glede opredelitve prvin javne službe, "obenem pa bo katerikoli vladi onemogočeno, da bi z arbitrarnimi odločitvami ogrozila ustrezno in razvojno usmerjeno financiranje javne službe ter uredniško avtonomijo STA".

V tej luči bodo zaposleni STA po podpisu pogodbe z oken prostorov agencije umaknili napis zaobSTAnek, kar je bilo geslo boja za povrnitev stabilnega financiranja in donacijske kampanje, s katero je javnost pomagala agenciji, da je preživela več kot 300-dnevno odtegnitev javnega financiranja v letu 2021. Napis STAnje je resno pa bodo ohranili do sprejema ustrezno dopolnjenega zakona o STA, so napovedali.