Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Ukom je danes (ponedeljek), na zadnji dan 30-dnevnega roka, tudi poravnal avgustovski zahtevek za nadomestilo za opravljanje javne službe, so potrdili na agenciji. Tega je STA predložil Ukomu na podlagi junija uveljavljene uredbe in znaša okoli 141.000 evrov. Po poslovnem načrtu je sicer STA načrtoval mesečne prihodke države za javno službo v višini 169.000 evrov.

Podpisana pogodba se nanaša na leto 2021 in ureja financiranje za celotno leto, je na novinarski konferenci dejal direktor Ukoma Uroš Urbanija. Agencija bo tako prejela dva milijona 28 tisoč evrov, kolikor za letošnje leto predvideva poslovni načrt.

Pogodba temelji na zakonu o Slovenski tiskovni agenciji in določa storitve, ki jih mora agencija opravljati. Med drugim mora objavljati povzetke v slovenskem in angleškem jeziku o dogodkih iz Slovenije in sveta. Pripravljati mora radijske novice, objavljati fotografije o najpomembnejših dogodkih. Objavljati mora celotne vsebine, ki zadevajo narodne manjšine in delovanju Slovencev v zamejstvu in po svetu. "In kot seveda najpomembnejše dejstvo, vse te vsebine morajo biti brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji," je izjavil Urbanija.

"Upam, da je to pozitivno sporočilo ne le za medije, ki uporabljajo te vsebine, ampak tudi za vse zaposlene. Kajti bilo je nesprejemljivo, da je nekdanje vodstvo Slovenske tiskovne agencije prav zaposlene izkoriščalo v obupnih poskusih, da bi se izigravalo ta zakonska določila," je dodal.

Ali je agonije STA-ja vendarle konec?

Kadunc: Naloga ni končana

"Veseli me, da nam je uspelo podpisati pogodbo za opravljanje javne službe STA-ja za letošnje leto," je potezo komentiral v. d. direktorja STA-ja Igor Kadunc. Podpis omogoča normalno financiranje in s tem dejavnost agencije ne samo do konca leta, ampak bo nekaj ostalo tudi za prihodnje leto, je navedel.

Ostaja pa še nekaj nedorečenosti. Denimo, zakon o STA-ju je v nekaterih delih "dosti nejasen", predvsem kar se tiče fotografij. Pogodba zdaj omogoča, da bodo ta vprašanja razreševali v miru in tudi pripravili poslovni načrt za leto 2022.

"Mislim, da je v interesu vseh, da imamo dobro javno tiskovno agencijo, ki je podprta zaradi majhnosti trga tudi z javnim denarjem. Naloga ni končana, moramo najti rešitve za prihodnje leto v obojestransko zadovoljstvo," je dejal Kadunc.

"Ta podpis ni ne zmaga ne poraz nikogar. Je osnova, da lahko STA dobi vsa sredstva, ki so ji jih namenili poslanci DZ-ja," je Kadunc navedel v dodatni izjavi za Slovensko tiskovno agencijo. Poudaril je, da je bila od prvega dne njegovega dela, ko je pred dobrim tednom dni zasedel mesto v. d. direktorja agencije, razrešitev akutne problematike njegova prioriteta.

Ocenil je tudi, da so v minulih mesecih mnogi izkazovali interes, da bi STA delal nemoteno, "okoli tega je bilo mnogo razmišljanj, potez, ki so bile bolj ali manj posrečene". "Predvsem se je želelo spremeniti koncept, po katerem je STA minula leta dobival denar iz državnega proračuna kot podporo za opravljanje javne službe in delovanje na sicer zelo omejenem trgu. Koncept, ki ga je uveljavila vlada z uredbo o opravljanju javne službe STA-ja, pa predvideva, da naj bi STA ta denar dobil za opravljane storitve. Ob tem pa se zdi, da za to ni povsem ustrezne zakonske osnove. Zato STA preverja ustreznost opredelitev iz uredbe," je spomnil Kadunc.

Dodal je še, da je zaveza, ki jih je s podpisom pogodbe za letos sprejela STA, "niso takšne, da jih ne bi mogla izpolniti". "Vse skupaj je seveda pomembno gledati v perspektivi. Če je Slovenska tiskovna agencija danes pomembna, bo po mojem mnenju v prihodnosti še bolj. Da bo ta pričakovanja lahko izpolnila, jo čaka še veliko dela. Tudi mene, ki mi je zaupana čast, da jo vodim," je še navedel Kadunc.

Zaposleni pozdravljajo sklenitev pogodbe

Zaposleni na STA-ju pozdravljajo sklenitev pogodbe. Določene rešitve sicer po njihovih besedah ostajajo sporne. Tako še vedno menijo, da bi lahko posredno vplivale na uredniško avtonomijo in poslabšale finančni položaj agencije, sploh če bi to pomenilo trajno spremembo poslovnega modela. Če se bodo spremembe izkazale za škodljive, bodo vztrajali pri ustreznih popravkih, ki jim bodo omogočili nemoteno in kakovostno delo, so zagotovili.

Cena, ki jo je STA plačal za skoraj enoletno vladno izčrpavanje, pa je po njihovem opozorilu zelo visoka. "Zapustila nas je vrsta odličnih sodelavcev, agonija je ogrozila kakovost agencijskega servisa, ki ga zagotavljamo javnosti, ustavila številne razvojne projekte in nas nenazadnje psihično izčrpala," so navedli.

Pričakujejo, da so tovrstni povsem nepotrebni pritiski na STA končani. Vsa svoja prizadevanja bodo še naprej vlagali v zagotavljanje kakovostnega in neodvisnega obveščanja ter ohranitev avtonomije STA-ja, so še zapisali v sporočilu, ki so ga podpisali svet delavcev, uredniški kolegij, sindikat novinarjev in zastopstvo uredništva STA-ja.

16.52

Pahor: STA opravlja nenadomestljivo poslanstvo

Pahor na srečanju z Urbanijo in nekdanjim direktorjem STA-ja Veselinovičem pred časom. Foto: BoBo
Pahor na srečanju z Urbanijo in nekdanjim direktorjem STA-ja Veselinovičem pred časom. Foto: BoBo

Predsednik republike Borut Pahor pozdravlja ureditev financiranja Slovenske tiskovne agencije. Kot je ob tem zapisal na svetovnem spletu, STA opravlja nenadomestljivo agencijsko poslanstvo v medijskem prostoru.

Pahor je v preteklih mesecih večkrat poudaril, da si želi, da vlada čim prej poišče način za financiranje STA-ja. Poleti pa je Slovenski tiskovni agenciji podelil državno odlikovanje red za zasluge. Agencija je odlikovanje prejela za 30 let nenadomestljivega agencijskega poslanstva v medijskem prostoru in za pomembno vlogo v obdobju osamosvojitve Slovenije, so odlikovanje utemeljili v uradu predsednika republike.

17.16

Veselinovič: Ukom se je končno sprijaznil z zakonodajo

Veselinovič. Foto: BoBo
Veselinovič. Foto: BoBo

Nekdanji direktor STA-ja Bojan Veselinovič je v odzivu sporočil, da je pravi "vsak korak, ki STA odmika od stečajnega brezna". Ostro zavrača trditve, da je prejšnje vodstvo zaposlene izkoriščalo pri izigravanju zakonodaje.

"Upam, da je pogodba spremenjena do te mere, da bo vsaj letos zagotovila obstoj STA-ja in socialno varnost zaposlenih. Z njimi so bile vse odločitve vedno odgovorno skomunicirane," je ob tem še zapisal Veselinovič.

Poudaril je, da zakonodaja jasno nalaga vladi financiranje STA-ja. "S tem se je očitno končno sprijaznil tudi vladni urad za komuniciranje (Ukom). Seveda če držijo informacije, da je pristal na zunajsodno poravnavo namesto začetih izvršb za mesečne zahtevke, ki bi jih moral plačati, pa se je namesto tega raje odločil za njeno več kot 300-dnevno izčrpavanje," je še zapisal Veselinovič.

Veselinovič je agencijo vodil 12 let, nato pa konec septembra po neuspešnih pogajanjih z Urbanijo pred koncem mandata odstopil. Kot je tedaj pojasnil, ni mogel privoliti v pogoje, "s katerimi predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo", ki jo je Slovenska tiskovna agencija opravljala brezplačno celo letošnje leto.

Ostro je zavrnil trditve, da je prejšnje vodstvo zaposlene izkoriščalo pri izigravanju zakonodaje.

Dolgo brez državnega plačila za javno službo

STA sicer letos javno službo opravlja brez državnega plačila. Stečaju se je do zdaj sicer uspel izogniti tudi s pomočjo prodaje treh terjatev in s pomočjo sredstev donacijske kampanje Društva novinarjev Slovenije Za obSTAnek. Kljub temu se je znašel v hudi finančni stiski, zaradi negotovih razmer pa ga je v preteklih mesecih zapustilo precej zaposlenih.

Video: Posnetek novinarske konference

Izjava Društva novinarjev Slovenije

"V Društvu novinarjev Slovenije lahko le upamo, da je agonija Slovenske tiskovne agencije z današnjim podpisom pogodbe končana. Ne glede na to ne moremo posebej slaviti, da se je vlada po 312 dneh izčrpavanja agencije končno odločila spoštovati zakonodajo in STA-ju plačati opravljanje javne službe. Ne pozabimo, da se je Ukom v imenu vlade za to potezo odločil tik pred odločitvijo sodišča v tožbi STA-ja za zapadle terjatve do države. S tem se je izognil nedvoumni presoji sodišča, ali je bila prekinitev financiranja neupravičena in nezakonita.

V društvu smo v začetku meseca zagnali drugi krog kampanje #zaobSTAnek, v katerem se je skupaj z donacijami, nakazanimi na TRR društva od julija do oktobra, nabralo že več kot 100.000 evrov za pomoč STA-ju. Prepričani smo, da je tudi izjemen odziv v donacijski kampanji, s katerim je javnost jasno povedala, da agencijo potrebuje in podpira, pomenila dodaten pritisk na odločevalce, da vendarle znova vzpostavijo financiranje javne službe obveščanja. Zahvaljujemo se vsem, ki ste bili ponovno pripravljeni donirati za rešitev STA-ja pred zlomom. Vsa zbrana sredstva bomo nakazali STA, ki bo sama presodila, kako jih bo porabila.

V društvu novinarjev ne moremo natančneje komentirati dogovora med STA-jem in Ukomom, ker njegove vsebine ne poznamo. Poudarjamo, da je podlaga za podpis pogodbe lahko le zakon in ne vladna uredba. Po mnenju društva novinarjev in številnih pravnikov je namreč uredba nezakonita, v obrazložitvi zavrnitve začasne odredbe veljavnosti vladne uredbe pa je tudi vrhovno sodišče zapisalo, da za leto 2021 financiranje STA omogoča sedmi protikoronski zakon neposredno in brez podpisa pogodbe. Nesprejemljivo bi tudi bilo, da bi določila pogodbe drastično posegla v način vrednotenja, financiranja in uporabe servisa, ki ga STA ponuja. Več prosto dostopnih vsebin in storitev STA, kar zahteva vlada, bo imelo za posledico zmanjšanje komercialnih prihodkov. Razdiranje ravnotežja med javnimi in komercialnimi prihodki, ki je STA v preteklem desetletju omogočilo razvoj in končnim uporabnikom ponudilo izredno kakovosten javni servis, je zelo tvegano. Seveda, če želi STA ohraniti enako število zaposlenih in enako kakovost produkta. Prav tako financiranje po novo podpisani pogodbi ne sme biti pogojevano z mesečnim nadzorom Ukoma nad opravljanjem javne službe, ki ga zakon o STA-ju ne predvideva. Takšen nazdor lahko pomeni grožnjo uredniški neodvisnosti STA. V društvu novinarjev zato z veliko zadržanostjo in previdnostjo spremljamo danes sprejeti dogovor. Težko je verjeti, da je vlada po letu neizprosnega izčrpavanja agencije kar naenkrat postala odgovorna in dobronamerna ustanoviteljica.

Kot so zapisali že sodelavci STA-ja, pa je agencija že plačala visoko ceno tudi, če so vsi strahovi odveč. Razdrta je ekipa agencije in zavrt njen razvoj. Okrevanje bo dolgotrajno. Sodelavci so bili podvrženi neusmiljenim in zavržnim napadom na družbenih medijih in v izjavah politikov. Kot novinarji, še posebej agencijski, so plačali najvišjo možno ceno, sami so postali zgodba. Ne glede na nemogoče razmere njihova kredibilnost in profesionalnost nikoli ni bila pod vprašajem."

Izjava Sindikata novinarjev Slovenije

"Po sklenitvi pogodbe med Ukomom in Slovensko tiskovno agencijo v Sindikatu novinarjev Slovenije pričakujemo, da bo finančnega izčrpavanja agencije konec in da bosta vlada in poslovodstvo STA sklenila zakonito, pošteno in stabilno pogodbo o financiranju javne službe za leto 2022. Skoraj enoletna prekinitev financiranja je namreč razvojno in kadrovsko močno prizadela delovanje agencijskega servisa, zaradi česar bo potrebno sveže zaposlovanje za saniranje povzročene škode. Agencija in zaposleni potrebujejo stabilno in varno razvojno perspektivo za izvajanje njenih uzakonjenih nalog.

Pričakujemo, da bo vlada spoštovala zakonske določbe, ki urejajo razmerja med uredništvom in poslovodstvom STA, nadzor nad opravljanjem javne službe ter njeno financiranje. V imenu naših članov in članic se hkrati zahvaljujemo donatorjem in državljanom, ki so se zavedali pomena neodvisnega poročanja javne službe v našem medijskem prostoru in pomagali prebroditi najhujše s kampanjo Za obSTAnek. Tudi to je kažipot in zaveza novinarstvu k samostojnemu delovanju javnega medija tudi v prihodnosti."