Pomebno je, da so otroci v prometu čim bolj opazni, za prvo- in drugošolčke so zato obvezne rumene rutice. Vsi prvošolčki jih bodo prihodnji teden tudi dobili, njihovi starši pa brošuro za pomoč pri prometni vzgoji otrok. Foto: MMC RTV SLO
Pomebno je, da so otroci v prometu čim bolj opazni, za prvo- in drugošolčke so zato obvezne rumene rutice. Vsi prvošolčki jih bodo prihodnji teden tudi dobili, njihovi starši pa brošuro za pomoč pri prometni vzgoji otrok. Foto: MMC RTV SLO

Na novinarski konferenci so predstavili koordinirane aktivnosti pred začetkom šolskega leta, ki bodo trajale do 10. septembra, in spregovorili tudi o stanju varnosti cestnega prometa. Policija in lokalne skupnosti tako že pregledujejo signalizacijo in varnost šolskih poti, svet za preventivo pa na najmlajše udeležence v prometu opozarja predvsem z obcestnimi plakati in letaki.

"Starši, z otrokom prehodite šolsko pot"
V prvih šolskih dneh bodo številni prostovoljci in policija tudi letos poskrbeli za spremstvo najmlajših v šolo in domov, opozarjali na nevarnosti v prometu ter poostrili nadzor nad vozniki in prevozi otrok, je za TV Slovenija poročala Julija Kočar.

"Za varnost v prometu niso odgovorni otroci, za varnost v prometu smo odgovorni odrasli," je ob tem opozoril sekretar Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije Zlatko Zaletel. Mateja Markl s Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa dodaja: "Starše bi radi nekako spomnili, da je treba pred začetkom šole šolsko pot z otrokom prehoditi, pa ne glede na to, ali hodi otrok že v 5. ali pa 6. razred. Torej ni nujno samo za prvošolčke in drugošolčke."

Direktor direktorata za vrtce in osnovno šolstvo na ministrstvu za šolstvo in šport Boris Černilec je dejal, da je preventivna akcija Začetek šolskega leta namenjena otrokom in mladostnikom, ki po počitnicah znova vstopajo v promet. Spomnil je, da je treba otroke na poseben način spodbuditi in pripraviti na vključevanje v dogajanje okoli šol in vrtcev. Dolgoročno so prometna vzgoja, preventivni programi v šolah in vrtcih ter preventivne akcije po njegovih besedah temelj varnejšega ravnanja udeležencev v cestnem prometu.

Mrtvih v cestnem prometu vsako leto manj
Vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun pa opozarja starše, naj bodo v tem obdobju pozorni na obnašanje njihovega otroka v prometu, naj preverjajo njegovo znanje, naj bodo pozorni na pomanjkljivosti njegovega znanja v prometu in ga na to opozorijo. Otroka naj privezujejo v vozilu in se tudi sami privežejo, saj so s svojimi dejanji vsekakor zgled bodočemu vozniku, bodočemu udeležencu v cestnem prometu, poudarja.

Prometna varnost v Sloveniji se zadnja leta precej izboljšuje, letošnje leto je po podatkih prometnega ministrstva celo med najvarnejšimi v zadnjih 50 letih. "Če pogledamo v leto 2007, se je Slovenija z 292 mrtvimi udeleženci znašla v družbi držav, ki so bile prometno manj varne. V letu 2008 pa nam je uspelo zmanjšati število mrtvih za 27 odstotkov na 214 mrtvih," je poudarila Vesna Marinko z ministrstva za promet. Lani se je število mrtvih prav tako zmanjšalo. Letos je na naših cestah umrlo 87 udeležencev v cestnem prometu, v enakem obdobju lani pa 171. Na ministrstvu po njenih besedah ocenjujejo, da se bo pozitivno gibanje stanja varnosti cestnega prometa nadaljevalo do konca leta.