Foto:
Foto:

Vzpostavljena je le horizontalna mreža, Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS), v katero se vključujejo NVO-ji zaradi pospeševanja razvoja ter sodelovanja z vlado.

Kljub takšnim rezultatom pa se zadeve izboljšujejo, saj je pred kratkim potekala prva nacionalna konferenca, kjer so vladni predstavniki in slovenski NVO-ji razpravljali o vzpostavitvi dialoga med njimi.

V Sloveniji deluje več kot 18.000 organizacij v nevladnem sektorju, od tega 125 fundacij in 250 zasebnih organizacij. Večina jih deluje na področjih športa, sociale, kulture, izobraževanja, zdravstvenega varstva, gasilstva in zaščite živali.

NVO-ji se v glavnem financirajo iz svoje dejavnosti
Večino sredstev za delovanje te organizacije dobijo prek izvajanja svojih aktivnosti (44 odstotkov), manj z donacijami (30 odstotkov), ostalo pa iz državnih in lokalnih sredstev. Največ donatorjev imajo tiste organizacije, ki imajo natančno definiran namen svojega delovanja (npr. zaščita otrok), in tiste organizacije, od katerih donatorji pričakujejo določeno pomoč (npr. gasilska društva).