Vlada bo seznam prioritet predstavila prihodnji teden. Foto: BoBo
Vlada bo seznam prioritet predstavila prihodnji teden. Foto: BoBo
Vlada ima ambiciozne prioritete


Po Cerarjevih besedah je glavna tema posveta nadaljevanje pogovorov o načrtu prednostnih nalog, opravili pa so tudi preliminarno razpravo zaradi rasti vrednosti švicarskega franka in o njegovih vplivih na dolžniško-upniška razmerja. To bo jutri tudi posebna točka na seji vlade, ministrstvo za finance pa že pripravlja gradivo in bo jutri predstavilo stališče glede tega vprašanja.

Na posvetu želijo prav tako časovno in prostorsko uskladiti prednostne naloge, uskladitev pa bo potrebna tudi z rebalansom proračuna za letošnje leto, ki bo sprejet prihodnji teden. Takrat Cerar tudi namerava predstaviti glavne naloge vlade, temeljni vodili pa sta rast BDP-ja in zaposlenosti, je pojasnil. Letos pa bo treba nadaljevati s strukturnimi spremembami, je pristavil.

Cerar se bo za nekatere projekte osebno angažiral
Prednost bodo imeli infrastrukturni projekti in zdravstvena reforma, ki jo tudi sam osebno podpira, je poudaril. Prednostni naloge sta prav tako drugi tir in posodobitev železnic nasploh, vse pa naj bi ostalo znotraj zmožnosti proračuna.

Zagotovil je, da SMC podpira privatizacijo, pri čemer pa da se zaveda "nekaterih občutljivih vidikov tega procesa", zato si morajo v vladi, DZ-ju in pristojnih institucijah, kot je SDH, prizadevati, da bodo prodaje pregledne, da bo dosežena primerna, mednarodno primerljiva cena ter da se bo izbiralo kupce, ki jih zanima razvoj podjetij in povečevanje zaposlenosti.

Potrdil je, da je od finančnega ministra Dušana Mramorja prejel strategijo upravljanja državnega premoženja, zato se bo zdaj začela razprava na ravni vlade. Ko pa se bo vlada opredelila do strategije, gre ta v javno razpravo, je pojasnil.
Pri tem se je na kratko dotaknil tudi medijskih poročanj o morebitnem razkolu in puču zoper njega znotraj SMC-ja. Prepričan je, da opozicije znotraj SMC-ja ni, "imajo pa različna mnenja". O nasprotovanju privatizaciji, tudi znotraj koalicije, pa je dejal, da obstajata kampanji proti in za privatizacijo. In tisti, ki so proti, imajo po njegovem mnenju različne motive za to. Nekateri so po njegovih besedah iskreno zaskrbljeni, kako se bo s premoženjem upravljalo, mnogi pa so tudi tisti, ki jih skrbi nekaj drugega - morda pridobljeni položaji ali kaj podobnega, je dodal.

Vlada ima ambiciozne prioritete