Edini evidentirani kandidat, ki je podal soglasje, je predsedujoči stranki Dejan Židan. Foto: BoBo
Edini evidentirani kandidat, ki je podal soglasje, je predsedujoči stranki Dejan Židan. Foto: BoBo

Za predsednika je bilo sicer evidentiranih sedem kandidatov. Predsedujoči SD-ju Židan je dejal, da je kandidaturo sprejel iz dveh razlogov. Na terenu namreč opaža veliko podporo, hkrati pa verjame, da je socialna demokracija na poti prenove in se razvija.

Med preostalimi evidentiranimi kandidati za predsedniško funkcijo naj bi bili podpredsednica SD-ja Tanja Fajon, nekdanji predsednik SD-ja Igor Lukšič, nekdanja poslanka SD-ja Majda Potrata in nekdanja evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš.

Židan je dejal, da za podpredsednika stranke kandidirata obrambni minister Veber in velenjski župan Bojan Kontič. Kandidatki za podpredsednico pa sta poleg Tanje Fajon še Mojca Kleva Kekuš in Mariana Rebernik.

Jaušovec se poslavlja z mesta glavnega tajnika
Uroš Jauševec tokrat ne kandidira za glavnega tajnika stranke. Kandidati za njegovega naslednika so Tomaž Godec, Dejan Levanič, Črt Korinšek in Branko Verdev.

Predsedstvo SD-ja bo predlog liste dokončno potrjevalo na seji 18. decembra. Po statutu stranke lahko kandidature vložijo tudi še na kongresu, če so za to izpolnjeni pogoji.